El govern estatal i els agents socials negocien la pujada de la base màxima de cotització

El Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social busca nous acords amb la patronal i els sindicats que permeten complir amb el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de la Unió Europea

Espanya destina més de la meitat de la despesa social a les pensions
Les pensions són un dels principals assumptes a tractar pel govern i els agents socials / À Punt NTC

Sindicats, patronal i govern estatal reprenen aquest dilluns la negociació del següent bloc de la reforma de les pensions. Entre altres temes, s'abordarà principalment la pujada de les bases màximes de cotització del sistema i el període de còmput per al càlcul de la pensió de jubilació.

Després de tancar al juliol de l'any passat un primer bloc de reformes, el Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social torna a asseure's amb els agents socials a la recerca d'un acord que permeta complir amb les dues fites pendents i compromeses amb Brussel·les per a enguany en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

L'objectiu del govern espanyol, assenyalen fonts pròximes, és que tot estiga concretat abans de final d'any i que els canvis normatius es tramiten en forma de projecte de llei, la qual cosa podria complicar encara més els terminis.

Des del ministeri insisteixen en la necessitat que la pensió "reflectisca millor la vida laboral del treballador i atenga la realitat d'un mercat laboral amb més interrupcions i llacunes".

Això podria traduir-se, assenyalen fonts del diàleg social, en alguna proposta que emparelle l'increment del període amb la possibilitat de poder descartar alguns anys.

Els sindicats s’oposen a elevar el període per a calcular la pensió

Des dels sindicats han mostrat un ferm rebuig a l'ampliació del període de còmput per al càlcul de la pensió de jubilació que, després de l'última reforma pactada del 2011, va arribar el gener del 2022 a 25 anys.

Aquest punt també és motiu d'enfrontament entre els dos socis de govern, amb la dura oposició de Podem a ampliar aquest període, una mesura que comporta una retallada de pensions per a la majoria.

Respecte a l'altre gran tema de la reforma, l'increment gradual de la base màxima, patronal i sindicats esperen que Inclusió concrete els períodes i ritmes d'aquesta pujada que pretén dotar de més ingressos a la Seguretat Social, així com de quina manera es compassarà amb una alça de la pensió màxima.

Per a CCOO i UGT és "fonamental" actuar sobre les bases màximes, mentre que la patronal s'asseurà a la taula a negociar que aquest increment en conduïsca a un altre de la pensió màxima, cosa que els sindicats acceptarien, però no d'igual intensitat.

També et pot interessar

stats