El govern espanyol estudia modificar el Codi Penal perquè es considere delicte fer apologia del franquisme

També canviaran la Llei de memòria històrica per a il·legalitzar associacions que defensen el franquisme.

Europa Press
Europa Press

El govern estudia reformar la Llei de memòria històrica per a declarar il·legals associacions i fundacions que realitzen apologia del franquisme. D’aquesta manera, vol modificar l'article 510 del Codi Penal perquè aquesta apologia es considere delicte.

En una resposta per escrit amb data d'11 d'octubre a una pregunta del senador de Compromís, Carles Mulet, el govern ha subratllat que en la reforma de la llei "s'inclouran les modificacions legals oportunes, perquè es declaren il·legals les associacions i fundacions que facen apologia del franquisme, i igualment s'està estudiant la modificació de l'article 510 del Codi Penal per a incloure aquesta apologia com a delicte".

Mulet preguntava concretament al govern sobre què faria amb les següents fundacions: las Hijas de Millán Astray y Capitán Cortés, José Antonio Primo de Rivera, Yagüe, Pro-Infancia Queipo de Llano, Blas Piñar, Ramiro Ledesma Ramos, Nacional Francisco Franco i la Serrano Suñer.

Destaca sobre les huit fundacions la pregunta sobre la Fundación Nacional Francisco Franco, ja que, segons detalla en la pregunta el senador, no havien presentat els comptes de 2002, 2003 ni de 2008 a 2010. A això, l'executiu assenyala en la seua resposta del 15 d'octubre recollia que "si en les activitats que desenvolupa la fundació es troben indicis racionals d’il·licitud penal, es donaria trasllat dels mateixos al ministeri fiscal o a l'òrgan jurisdiccional competent".

Així mateix, l'escrit de l'executiu destaca que "si s'adverteix una desviació greu entre les finalitats fundacionals i l'activitat realitzada, es podria sol·licitar de l'autoritat judicial la intervenció temporal de la fundació".

També et pot interessar

stats