El govern central reclamarà la titularitat dels béns públics immatriculats per l'Església

A la Comunitat Valenciana, des de fa anys, alguns ajuntaments mantenen litigis oberts amb les diòcesis.

Un dels edificis de l'Església catòlica a València
Un dels edificis de l'Església catòlica a València

El govern central pretén reclamar a l'Església els béns de domini públic immatriculats al seu nom i està preparant una llista amb els béns inscrits per l'Església entre 1998 i 2015, que farà pública per a garantir el compliment de la Llei hipotecària i la de protecció de dades. 

Fonts de Justícia citades per la Cadena Ser han explicat el procediment: si la Direcció General de Patrimoni detecta que l'Església ha registrat un bé de domini públic sol·licitarà al registre corresponent la cancel·lació. El registre estudiarà la petició, que podrà admetre o rebutjar. La decisió és recurrible davant dels tribunals. 

Antonio Hurtado, diputat nacional del PSOE que va registrar les preguntes parlamentàries sobre les immatriculacions de l'Església ha assegurat “en fer-se pública la llista de les propietats, serà evident que hi ha hagut més connivència en determinats registres de la propietat i menys en altres" a l'hora de facilitar a l'Església la inscripció al seu nom. "Es demostrarà que en ciutats com Saragossa o Pamplona hi ha hagut molta més permissivitat" i "molta més avidesa per a inscriure els immobles".

"Crec que l'alternativa més ràpida, correcta i adequada seria la renúncia per part de l'Església catòlica a tots els béns de domini públic que hagen sigut immatriculats", ha afirmat Hurtado, qui ha afegit: "Ens estalviaríem temps, ens evitaríem molts plets judicials i es posaria fi a un escàndol que indigna a molts ciutadans". 

En la resposta parlamentària del passat 5 de setembre, el Ministeri de Justícia assenyala que la Constitució espanyola "consagra els principis d'inalienabilitat, imprescriptibilitat i inembargabilitat dels béns de domini públic". A més, afegeix que queda prohibida l'apropiació d'aquests béns per part de les persones jurídiques privades, entre les quals es troba l'Església catòlica. També que, si s’haguera produït l'apropiació, "s’haurà de procedir a la corresponent depuració física i jurídica" d'acord als principis esmentats. 

La Comunitat Valenciana no se salva de la immatriculació massiva. La llista del Ministeri de Justícia traurà a la llum béns immobles que ningú sospita que tenen un propietari eclesiàstic i altres que fa anys que provoquen litigis entre ajuntament i les diòcesis. 

També et pot interessar

stats