El govern català restringeix relacions amb l’espanyol i congela la taula de diàleg

La restricció de relacions es mantindrà fins que hi haja "alguna explicació vàlida i convincent" i també dimissions de les persones responsables

La portaveu del govern català, Patricia Plaja
La portaveu del govern català, Patricia Plaja / Europa Press

El govern català ha acordat aquest dimarts restringir al mínim les relacions amb l'executiu de Pedro Sánchez i ha donat per congelada la taula de diàleg fins que s'aclarisquen els fets i es depuren responsabilitats pel cas de presumpte espionatge a líders independentistes, conegut com Catalangate.

Ho ha anunciat la portaveu del govern, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu, en la qual ha demanat al govern espanyol alçar el secret de les actuacions relacionades amb el cas. A més, ha informat que el govern català ha aprovat impulsar les "accions legals necessàries" davant instàncies estatals, europees i internacionals.

Plaja ha qualificat d'insuficients les explicacions del govern davant el cas, fet que, segons ella, posa greument en perill la confiança entre ambdós governs. Per això han decidit restringir les relacions polítiques a les mínimes que es consideren en cada cas “imprescindibles” per a la resolució del cas o per als interessos de la ciutadania. 

A més, la taula de diàleg queda "congelada i aparcada" fins que es resolga el cas de presumpte espionatge perquè creu que ara mateix el que és urgent és aclarir l’assumpte abans de reprendre-la, encara que ha recalcat que el govern continua defensant la seua necessitat per a resoldre el conflicte català. 

La restricció de relacions es mantindrà fins que hi haja "alguna explicació vàlida i convincent" i també dimissions de les persones responsables. Però, ha descartat definir un termini perquè considera que és responsabilitat del govern aclarir aquests fets.

Responsabilitats i dimissions

Plaja també ha reiterat la necessitat que hi haja una "conversa directa" entre el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, i el del govern espanyol, Pedro Sánchez. També ha criticat que Sánchez encara no haja donat explicacions sobre aquest tema quan fa huit dies que es va fer públic el cas.

En aquest sentit, la Generalitat de Catalunya considera que el govern espanyol ha d'aclarir "què ha passat, qui ho ha ordenat i qui ho ha permés" i exigeix la dimissió dels responsables d'aquest cas, siga per acció o per omissió.

A més, la portaveu de l'executiu català ha informat que l’acord de la Generalitat de Catalunya planteja impulsar totes les accions polítiques i exercir les accions legals necessàries "a tots els àmbits i en totes les instàncies estatals europees i internacionals per a aclarir aquest cas d'espionatge tecnològic massiu, depurar les responsabilitats i garantir que no es poden repetir fets com els denunciats".

Així mateix, ha exigit al govern espanyol exercir "de manera immediata les facultats que té atribuïdes" per a alçar el secret de les actuacions relacionades amb el cas d’espionatge i sol·licitarà al Consell de Ministres accedir als contractes de qualsevol classe que haja pogut firmar el CNI amb NSO Group, l'empresa que ha desenvolupat el programa Pegasus.

Unides Podem i l’independentisme assenyalen Robles

Unides Podem i els partits independentistes del Congrés han subscrit una declaració en la qual s'apunta directament al Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) i a la ministra de Defensa, Margarita Robles, com a responsables polítics del suposat espionatge.

L’origen d’aquesta declaració és l'informe publicat en la revista The New Yorker que parla d'un suposat espionatge telefònic a 65 polítics independentistes catalans i bascos mitjançant el programa Pegasus, creat per l'empresa israeliana NSO i que, segons asseguren, "només pot ser adquirit per estats i els seus estaments governamentals".

Segons els firmants, "la sospita de la implicació de l'estat espanyol és més que versemblant", i assenyalen directament al Ministeri de Defensa, ja que el CNI està sota el seu control.

Robles nega les acusacions

La ministra, per la seua banda, ha negat totes les acusacions d'espionatge il·legal per part de l'Estat a independentistes i ha tancat files amb el CNI, la directora del qual, Paz Esteban, ha assegurat que aportarà tota la informació davant la comissió de secrets oficials del Congrés.

Robles ha respost aquest dimarts tres preguntes al Senat sobre el presumpte espionatge a líders independentistes mitjançant el programa Pegasus i ha garantit que el govern espanyol i tots els seus organismes públics compleixen amb la legalitat.

La ministra ha lamentat, a més, que es facen acusacions "sense fonament" i "frívoles" al CNI i al govern. "Estem en un estat de dret, no val arribar ací i fer insinuacions sense cap element de prova", ha sostingut, animant els nacionalistes a portar l'assumpte als tribunals. Allí, ha assegurat que l'executiu prestarà tota la seua col·laboració, però ha avisat que la denúncia i acusació falsa també són delicte.

També et pot interessar

stats