Google amplia el seu sistema d'alertes per inundació a Espanya i a 79 països més

La IA s’encarrega de processar diverses fonts de dades d'accés públic, com ara informes meteorològics o imatges de satèl·lit

Inundacions a causa del canvi climàtic
Inundacions a causa del canvi climàtic, en una imatge d'arxiu / Sudarshan Jha

Google ha ampliat la cobertura de les alertes per inundacions fluvials a 80 països, entre altres Espanya. L’eina, basada en intel·ligència artificial, es denomina Flood Hub i es va posar en marxa l’any 2018, primer a l'Índia i posteriorment a Bangladesh. En 2022 va estendre les alertes a 18 països més, als quals des d'aquest dilluns se'n sumen 60 més d'Àfrica, Àsia-Pacífic, Europa, i Amèrica Central i del Sud.

Entre les noves incorporacions, figuren algunes de les regions del món amb un major percentatge de població exposada al risc d'inundació, com els Països Baixos, Vietnam, Myanmar, Laos i Cambodja. A més, inclou països amb episodis climàtics extrems, com Bèlgica, Espanya i Alemanya, a Europa; o el denominat Corredor Sec Centreamericà: Nicaragua, Hondures i Guatemala.

Flood Hub permet a governs, organitzacions d'ajuda humanitària i la ciutadania “accedir a informació crítica amb set dies d'antelació”, cinc més que fins ara, per a preparar-se i adaptar-se a les inundacions. Ofereix previsions d'inundacions fluvials, indicant quan i on es desbordaran els rius, en zones de tot el món que sumen 460 milions d'habitants. La IA s’encarrega de processar diverses fonts de dades d'accés públic, com ara comunicats meteorològics o imatges satel·litàries, i combina un model hidrològic, que prediu el volum d'aigua que transporten els rius.

Es calcula que a l'any més de 250 milions de persones es veuen afectades per aquest fenomen, que causa danys per valor de 10.000 milions de dòlars, segons Google. 

També et pot interessar

stats