La Generalitat demanarà al ministeri que reconsidere el trasllat del jutjat de violència de gènere de Xàtiva a Alzira

L’alcalde xativí considera que allunyar les instal·lacions del poble de les víctimes dificultarà el procés judicial i pot dissuadir-les d’inciar-lo

Edifici dels jutjats de Xàtiva, al nucli antic de la ciutat
Edifici dels jutjats de Xàtiva, al nucli antic de la ciutat / À Punt NTC

La Conselleria de Justícia demanarà al Ministeri de Justícia i al Consell General del Poder Judicial que reconsidere la decisió d’agrupar a Alzira els jutjats de violència de gènere d’aquesta mateixa ciutat, però també el de Xàtiva i Carlet. Així ho va traslladar la consellera, Gabriela Bravo, a l’alcalde de la capital de la Costera en la reunió que van mantindre aquest dilluns.

Els dos càrrecs públics es van reunir per a tractar el reagrupament, a partir de l’any que ve, dels jutjats de violència masclista, ja aprovat pel Consell de Ministres i materialitzat en un reial decret, que contempla els casos de violència masclista del partit judicial de la Costera i la Canal de Navarrés, així com els del Carlet a la capital de la Ribera Alta.

Bravo refrenda la reclamació de Xàtiva, que argumenta que el fet de traslladar el jutjat de violència de gènere a Alzira, empitjora el servei per a les víctimes de la violència masclista, com ha explicat l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, en Les notícies del matí. Cerdà argumenta que allunyar el jutjat de les víctimes pot dificultar el procés judicial.

“Pel que ens diuen els advocats i els que treballen en aquest camp, si a les reticències que hi ha de vegades a denunciar, li afegim que una dona s’ha de traslladar més de vint quilòmetres per a anar al jutjat, poden passar dues coses: que retire la denúncia o que no es presente al juí”, exposava l’alcalde xativí.

Roger Cerdá indicava que el cas pot ser encara més greu quan la víctima no resideix a Xàtiva. Entre la capital de la Costera i la de la Ribera Alta hi ha una distància de més de vint quilòmetres, però donat que el jutjat ubicat a Xàtiva dona un servei comarcal, en el cas d’una víctima d’altres municipis de la Costera, com la Font de la Figuera, o la Canal de Navarrés estarien a vora 70 quilòmetres del jutjat de violència de gènere si finalment se situa a Alzira.

“És fonamental que el jutjat estiga el més prop possible”, remarcava Roger Cerdà, que tenia esperances que finalment el Ministeri de Justícia canvie de parer i el jutjat de violència de gènere puga quedar-se finalment a Xàtiva.

Segons ha exposat l’alcalde, la Conselleria de Justícia tampoc advoca perquè el jutjat de Xàtiva es trasllade a Alzira. Cerdà indicava que “té sentit” l’agrupació del jutjat de Carlet amb el d’Alzira, que estan separats per 13 quilòmetres i dins de la mateixa comarca, però no que el de Xàtiva, que està més allunyat.

L’alcalde insistia en la necessitat de “donar facilitats” a les víctimes perquè no abandonen el procediment judicial. 

També et pot interessar

stats