La Generalitat aprova les distincions que s'entregaran el Nou d'Octubre
Les deu categories reconeixen la figura de persones i entitats clau en diferents àmbits.
La Generalitat ha aprovat aquest divendres, 5 d'octubre, les distincions i altes distincions que s'entregaran el Nou d'Octubre. Les dos altes distincions han recaigut en Carme Alborch i el dispositiu que va treballar per a rebre les persones migrants que van arribar amb la flotilla de l'Aquarius.
Reben també la distinció de la Generalitat pels seus mèrits esportius els tenistes David Ferrer i Anabel Medina, el València CF pel seu centenari, el Jutjat Privatiu d'Aigües d'Oriola, amb més de 740 anys d’història i les primeres dones rectores d’universitats públiques valencianes, Mavi Mestre i Eva Alcón.
Quant a la distinció de la Generalitat al mèrit cultural, es distingeix les persones físiques, entitats i col·lectius que pels seus mèrits han contribuït a destacar l’aportació de la Comunitat Valenciana en qualsevol àmbit de la cultura.
Reben aquest guardó el Cor Sant Yago, que compleix 50 anys; la Reial Acadèmia de les Belles Arts de Sant Carles, que compleix 250 anys; el pintor Salvador Montesa; els cantants Paco Muñoz, Merxe Banyuls i Lluís Miquel; la poetessa Francisa Aguirre; la il·lustradora Paula Bonet; i la historiadora Isabel Morant.
Respecte de la distinció de la Generalitat al mèrit científic, per a reconéixer la labor, la conducta i la trajectòria de les persones i entitats compromeses amb la investigació i la ciència a la Comunitat Valenciana, enguany rep la distinció la científica Guillermina López.
La Generalitat reconeix també cada any, en els Premis Nou d’Octubre, l’ambaixador de la Comunitat Valenciana, per a premiar la labor d’aquelles persones i entitats que, pel seu especial arrelament a la Comunitat, i també per les seues actuacions públiques, han contribuït notablement al coneixement, la difusió i la defensa dels interessos generals. L’ambaixadora de 2018 és la il·lustradora Ana Juan Valencia.
Sobre el guardó que reconeix el mèrit empresarial i social, aquest valora la labor i la trajectòria d’aquells que han destacat pel seu treball, vocació o compromís amb el creixement intel·ligent, responsable i sostenible del territori valencià. Enguany reben el guardó la Fundació Cañada Blanch, la Cooperativa Elèctrica de Vinalesa, l’Associació d’Empresàries i Professionals de València (EVAP) i l’empresari Francisco Pons, a títol pòstum.
Des del 2016, el Consell reconeix la trajectòria de persones o entitats que destaquen en la lluita per la igualtat, la consecució d’una societat inclusiva i la visibilitat de la diversitat social amb la distinció per les accions a favor de la igualtat i per a una societat inclusiva. En aquesta edició, els guardonats són Alexandrina da Fonseca Maia, presidenta de l’Associació de Dones Gitanes Arakerando, la xarxa per la inclusió social European Anti Poverty Network (EAPN) i la delegació territorial de l’ONCE a la Comunitat Valenciana, pel seu 80 aniversari.
La placa al mèrit esportiu la rep el trinquet el Zurdo de Gandia, enderrocat en 2007 i considerat històricament com la catedral del raspall per ser durant mig segle centre neuràlgic dels aficionats a aquesta modalitat de pilota. A més, reben medalles els esportistes Lorenzo Carrió Esteban, primer medallista espanyol al campionat del món d'halterofília, Lola Riera, jugadora d'hoquei sobre herba; Emilia Gómez, primera jugadora professional de pilota valenciana; Josep Sanvenancio, Eusebio, expilotari valencià; i José Ignacio Rodilla, exjugador de bàsquet i actual entrenador.
Cada dos anys, el Premi de les Lletres s’atorga a autors valencians les obres dels quals s’hagen dedicat preferentment a la difusió de la cultura. L’escriptor valencià Vicente Muñoz Puelles el rep enguany gràcies a la seua carrera com a novel·lista i creador d’obres infantils i juvenils.
La Generalitat concedeix des de l’any 2017 la Distinció Joan Lluís Vives per a reconéixer aquelles persones o entitats que s’hagen distingit per la seua contribució a l’enfortiment del projecte comú europeu. Enguany recau en la comissària europea Cecilia Malström. Liberal i de nacionalitat sueca, ostenta una de les carteres més importants en aquests moments en l'executiu europeu, i dirigeix les negociacions bilaterals, en representació de la UE, amb els EUA i altres socis importants com ara Mercosur, Mèxic, Xile o el Japó.