García Duarte: "El Consell utilitza els mateixos mòbils que qualsevol funcionari"
El director general de Tecnologies explica que els telèfons del govern valencià usen diferents sistemes de ciberseguretat, però "no tenen una defensa específica contra Pegasus"
Els telèfons mòbils que utilitzen els membres del Consell disposen de diferents sistemes de ciberseguretat, però no tenen una defensa específica contra el sistema Pegasus. Ho ha explicat en Les notícies del matí el director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, José Manuel García Duarte.
Ara com ara, es desconeix el total de les persones afectades pel sistema d'espionatge Pegasus. La Moncloa ha confirmat les últimes hores l'espionatge a més ministres i acaba de destituir la directora del Centre Nacional d'Intel·ligència, Paz Esteban, pel cas de l'espionatge amb Pegasus.
El que s'ha sabut del cas Pegasus aquestes últimes setmanes ha fet que en la Generalitat "s'hagen augmentat una mica els nivells d'alerta i estem un poc més atents a les incidències que puguen succeir". Segons ha matisat, els organismes autonòmics han elevat els nivells de seguretat de les comunicacions, però no ha sigut pels atacs de Pegasus, sinó més "arran de la invasió d'Ucraïna".
De totes maneres, segons ha puntualitzat José Manuel García Duarte, "els membres del Consell utilitzen els mateixos terminals que qualsevol funcionari de la Generalitat". Així, encara que tenen incorporats sistemes de defensa, "no és un sistema de defensa específic contra Pegasus, per exemple".
"Una de les característiques principals de Pegasus és que no és una família de virus, sinó que hi ha una empresa darrere que ho fa i pertany realment als models d'espionatge dels grans centres d'intel·ligència."
Sobre el sistema d'espionatge Pegasus, García Duarte ha dit que és "molt difícil de detectar i se sap molt poc de com actua", ja que el seu comportament s'ha modificat al llarg del temps des que es coneix el 2019. "Una de les característiques principals d'aquest programari és que no és una família de virus, sinó que hi ha una empresa darrere que ho fa i pertany realment als models d'espionatge dels grans centres d'intel·ligència".
Una vegada hi ha la sospita que hi pot haver un atac, afirma que l'única metodologia és fer una anàlisi forense de l'equip. Però és una cosa que es du a terme en moments puntuals i no de manera sistemàtica.
En aquest sentit, ha destacat que la Generalitat disposa d'una unitat específica de ciberseguretat que ha dissenyat plans d'intel·ligència que s'han anat actualitzant i "des del 2019 s'està ampliant la seguretat per a ser més proactius també amb les administracions locals".