El gallet, la nova moneda social que Silla vol estendre a les comarques de València

Impulsarà l'intercanvi de béns i serveis i comptarà amb suport de la Diputació de València per a arribar a més poblacions.

Tutorial de vídeo que explica el funcionament de la moneda i com registrar-se en la plataforma

Moltes persones han sentit parlat del gallet, però en queden poques vives que l'hagen tingut entre mans. El gallet era el terme popular per a referir-se a l'antiga moneda de cinc cèntims de pesseta. Una referència extinta que ara torna a la vida.  

L'Ajuntament de Silla, a l'Horta, ha recuperat el gallet com a moneda social i amb una nova equivalència. Una unitat tindrà el valor d'un euro, però no es podrà canviar per diners, sinó per productes i serveis oferits i consumits entre la ciutadania. Des de bicicletes de segona mà, fins a classes d'anglés per 10 gallets l'hora. La nova xarxa d'intercanvi comunitari funcionarà a través de la plataforma virtual www.gallet.es, un tipus de Wallapop sense euros que començarà a funcionar el 26 de novembre.

"L'objectiu és que el gallet s'integre en la vida quotidiana de les persones, per a reforçar la cohesió de la comunitat i l'esperit veïnal de cooperació. Que els veïns i les veïnes s'ajuden els uns als altres, intercanviant béns i serveis", explica Salvador Mestre, regidor de Transparència, Comunitat i Participació de l'Ajuntament de Silla, i alma mater del projecte. 

Sis municipis més s’hi volen adherir

La iniciativa, que compta amb el suport de la Càtedra d’Economia del Bé Comú, de la Universitat de València, vol transcendir les fronteres del municipi de l'Horta. Un grapat de poblacions, de diversos colors polítics, ja han mostrat voluntat d'adherir-s'hi, com ara Beniparrell (Compromís), Massanassa (PP), Moixent (Ciutadans), Torrent (PSPV), València (Compromís-PSPV-València en Comú) i Xirivella (Compromís-PSPV-Sí que es pot). I el titular de Govern Obert a la Diputació de València, Berto Jaramillo, ha oferit el suport de la institució perquè el projecte s'estenga tant com es puga entre els municipis de les comarques centrals.

Diferents complicacions administratives ha retardat la versió supracomarcal del gallet, que de moment es llançarà de manera pionera a Silla. 

Màxim, 600 gallets per cap 

Per a formentar la participació ciutadana l'Ajuntament de Silla oferirà 300 gallets [euros virtuals] per a gastar en la plataforma a cada persona que s’hi registre i oferisca algun bé o servei. I com a reclam addicional sortejarà entre les persones que participen en el projecte 60 targetes regal de 50 euros que podran gastar als comerços del municipi durant la campanya de Nadal. 

I tot amb el suport de l'Associació d'Empresaris de Silla (Aesi) i la Caixa Popular, que han volgut donar impuls a un projecte que entenen com una activitat complementària al comerç tradicional. 

Complementària, alternativa i amb regles diferents de les de la lògica capitalista. Els gallets no es poden acumular. Cada usuari en pot tindre un màxim de 600. Un antídot contra l'especulació, i alhora un revulsiu per a aconseguir un dels objectius del projecte: que el gallet fluïsca, circule entre el veïnat i enfortisca l'entorn social. 

També et pot interessar

stats