La Fundació Ocenaogràfic allibera una tortuga de 60 quilos a la platja de Pinedo

L'acte forma part de la campanya Tortugues en el Mediterrani 2024 per a conscienciar sobre com s'ha d'actuar en cas de trobar un exemplar marí ferit

La tortuga Carma Rosa done els seus últims pasos abans de tornar a la mar
La tortuga Carma Rosa fa els últims pasos abans de tornar al mar / Fundació Oceanogràfic

La Fundació Oceanogràfic ha alliberat este dijous a la mar, des de la platja del Saler de València, una tortuga marina de 60 quilos, atesa a l'Àrea de Recuperació i Conservació d'Animals (ARCA). Esta femella, procedent de Benicarló (Baix Maestrat), va quedar atrapada en una xarxa de pesca de manera accidental el 24 de maig i els pescadors van avisar de seguida la Fundació per a traslladar-la a les instal·lacions de l'Oceanogràfic de València. Este dijous ha tornat al seu hàbitat natural.

En la solta ha participat l'alumnat de l'IES Enrique Tierno Galván de Montcada (Horta Nord), que ha batejat l'animal amb el nom de Carma Rosa. També han estat presents diverses autoritats, assistents i tècnics.

Este acte forma part de la cinquena edició de la campanya Tortugues en el Mediterrani 2024, que sota el lema "Ací salvem tortugues" s'ha posat en marxa a 80 municipis de la Comunitat Valenciana, la Regió de Múrcia, Andalusia i les Illes Balears i on participen també l'Aquari de Sevilla i la Fundació Blava Marí, per conscienciar sobre com s'ha d'actuar en cas de trobar una tortuga marina ferida. La campanya també inclou apegar 1.700 cartells en diferents suports al carrer, el Metro de València, el Tram d'Alacant i els paradors de turisme de platges.

La presidenta de la Fundació Oceanogràfic, Celia Calabuig, ha presentat la campanya a les instal·lacions del parador del Saler, acompanyada de l'investigador José Luis Crespo, responsable de Conservació de la Fundació. L'objectiu és divulgar i conscienciar sobre les causes que amenacen esta espècie, com poden ser la contaminació, la degradació o pèrdua del seu hàbitat o les accions derivades de l'acció humana, entre altres.

Enguany, com a novetat, s'han incorporat dos gossos ensinistrats a l'equip de rescat, per a ajudar en la cerca puntual de nius de tortugues marines este estiu. De fet, els animals han protagonitzat una demostració a la platja canina de Pinedo, prèviament entrenats amb mostres biològiques de tortugues marines pels especialistes en comportament animal David Barroso i Alicia Caravias.

Raúl Mérida, director general de Medi natural i Animal de la Conselleria de Medi Ambient, ha clausurat l'acte, on també hi ha hagut altres figures polítiques, com el regidor de Devesa-Albufera de l'Ajuntament de València, José Gosálbez Payá i representants dels municipis de Sueca (Ribera Baixa), Gandia i Tavernes de la Valldigna (Safor).

També et pot interessar

stats