El sindicat de presons denuncia que Picassent és de les “més conflictives”, amb 1.130 incidents greus el 2020

Acaip lamenta que l’acumulació d’interns “molt diversos” i els 27 presos perillosos, no es correspon amb les dependències adequades ni amb la dotació de personal. 

La presó de Picassent, en una imatge d'arxiu
El centre penitenciari de Picassent, en una imatge d'arxiu

A la presó de Picassent hi va haver 1.130 incidents “greus” o “molt greus” al llarg del 2020, entre els quals 16 agressions o intents d’agressions als treballadors. Així consta en el balanç anual d’incidències del centre penitenciari, que ha fet el sindicat de funcionaris de presons Acaip-UGT. 

En opinió del sindicat, el de Picassent “és un dels centres penitenciaris més conflictius d’Espanya” perquè acull “una mescla molt diversa d’interns” i hi ha 27 d’ells en primer grau, “el règim que s’aplica als interns més perillosos”, segons especifiquen des d’Acaip. 

Al mateix temps, el sindicat denuncia mancança de personal, el que consideren "un dèficit endèmic". Acaip retreu que "la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries considera el centre de Picassent com a un centre normal quant a la dotació de treballadors, una circumstància que no és certa per la grandària i l’estructura arquitectònica" de l'establiment penitenciari. Per això, adverteixen que “queda demostrat que quan el nombre de funcionaris prestant servei es redueix, s'incrementa la conflictivitat". 

Deficiències de seguretat per als perillosos

Atesa aquesta circumstància, els 27 interns de primer grau estan repartits en diversos departaments i “el mòdul que acull la majoria té gran quantitat de deficiències estructurals en matèria de seguretat”, la qual cosa suposa un “risc afegit” per als treballadors d’aquest mòdul. 

D’acord amb aquest informe, a la presó hi ha 42 interns amb antecedents per agressions a treballadors. Entre els incidents més greus de l’any passat, el sindicat Acaip enumera dos suïcidis, 186 amenaces greus als funcionaris, 19 actes per resistència activa i violenta dels usuaris, una plantada col·lectiva, una evasió en un trasllat en ambulància, 154 agressions entre interns i 65 actes de vandalisme contra el mobiliari.

S'han trobat 193 objectes prohibits, com punxons o mòbils, s'han registrat 66 casos d'autolesions dels interns i deu vagues de fam

Així mateix, i d’acord amb el balanç que han fet públic els funcionaris de la presó situada a l’Horta, dins del centre han trobat 193 objectes prohibits (punxons, mòbils o drogues), s'han donat 66 casos d'autolesions entre els interns, així com deu casos de vaga de fam i dos de set.

A més, al llarg del 2020 hi va haver onze intoxicacions greus per consum de drogues, a més de deu robatoris i huit trencaments de condemna perquè els usuaris implicats no van tornar dels permisos que havien obtingut per a abandonar el centre durant un temps autoritzat. 

Reivindiquen la condició d'agents d'autoritat

Pel que fa a les reivindicacions laborals dels funcionaris de presons, Acaip lamenta que l’administració "només considera que hi ha agressió a un treballador si hi ha una lesió”, excloent, per tant, les amenaces o intimidacions. Els professionals també lamenten que "la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries continua negant el fet que els funcionaris penitenciaris tinguen la condició d'agent de l'autoritat en el compliment de les seues funcions, com ja ho són un metge o un mestre”.

Des del punt de vista dels funcionaris, aquesta qualitat oferiria més protecció jurídica i de prevenció general per als professionals.

També et pot interessar

stats