Així funciona el nou biosensor valencià per a la detecció precoç del càncer de mama

El prototip, en què treballen investigadors de l'Hospital Clínic, La Fe i la UPV, està en fase de proves, actua sobre una gota de sang i ofereix resultats en només una hora

El biosensor suposa un avanç significatiu en el diagnòstic precoç del càncer de mama / À Punt NTC

Un equip d'investigació liderat per la Universitat Politècnica de València (UPV) treballa en el prototip d'un nou biosensor per a la detecció precoç del càncer de mama. La ferramenta, fàcil d'utilitzar i de baix cost, actua sobre una gota de sang i ofereix els resultats en només una hora. Per això suposa un avanç significatiu en el diagnòstic d'aquest tumor, el més freqüent en dones, en les fases més primerenques de la malaltia. Segons xifres de l'Observatori de l'Associació Espanyola contra el Càncer (AECC), la taxa d'incidència del càncer de mama se situava en 140 casos per cada 100.000 habitants a la Comunitat Valenciana.

El projecte està coordinat per Ramón Martínez Máñez, professor de la UPV i director científic del Ciber de Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina, i l'oncòloga valenciana Ana Lluch, coordinadora del Grup d'Investigació de Biologia en Càncer de Mama de l'Institut d'Investigació Sanitària Incliva, de l'Hospital Clínic de València. També hi participen personal de l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe, on s'han fet els assajos, i el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Càncer. 

Per al prototip, la investigació utilitza un biomaterial que canvia de color en detectar una part de la cèl·lula cancerosa, concretament el microARN. El sistema, explica a À Punt l'investigador Ramón Martínez Máñez, pot fer un senyal fluorescent en presència del microARN quan està en el plasma, cosa que permet distingir entre pacients sans i pacients que tenen aquest ARN. 

De moment, el biosensor està en fase de proves sobre pacients per a determinar quina és la sensibilitat que té. Després, caldrà buscar una empresa que desenvolupe el test. En cas de tindre èxit, l'avanç seria fonamental per a la detecció precoç de qualsevol càncer de mama i estalviaria les mamografies en moltes dones, ja que les que donen negatiu en el test no se les haurien de fer. Actualment, el diagnòstic precoç passa per fer una mamografia a les dones a partir dels 45 anys. Per això, aquest nou test evitaria l'exposició a la radiació que comporten aquestes proves diagnòstiques, existent encara que escassa, puntualitza Begoña Bermejo, oncòloga de l’Hospital Clínic i investigadora de l’Incliva. 

També et pot interessar

stats