Desenvolupen a València un nou biosensor que ajuda al diagnòstic precoç del càncer de mama

Es tracta d'un dispositiu nanoporós desenvolupat per l'equip de la UPV i Incliva, senzill d'utilitzar i de baix cost, que ofereix resultats en menys d'una hora

Imatge d'arxiu d'una mamografia a un dona
Imatge d'arxiu d'una mamografia a un dona / Shutterstock

Un equip d'investigadors ha desenvolupat a València un nou biosensor que ajuda al diagnòstic precoç del càncer de mama en les fases més primerenques. Es tracta d'un prototip, un dispositiu nanoporós, senzill d'utilitzar i de baix cost, que ofereix resultats en menys d'una hora. El treball ha sigut publicat en la revista ACS Sensors.

El projecte ha sigut desenvolupat en col·laboració per un equip d'investigadors espanyols, coordinats per Ramón Martínez Máñez, professor de la Universitat Politècnica de València i director científic del Ciber de Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina, i l'oncòloga valenciana Ana Lluch, coordinadora del Grup d'Investigació de Biologia en Càncer de Mama de l'Institut d'Investigació Sanitària Incliva, de l'Hospital Clínic de València. En el seu desenvolupament ha participat també personal de l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe, on s'han realitzat els assajos i el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Càncer.

En 2020 es van diagnosticar 34.088 nous casos de càncer de mama a Espanya, que és el tumor més freqüent entre les dones al nostre país. Actualment, la mamografia és la tècnica estàndard més utilitzada per al diagnòstic, però presenta algunes limitacions, com l'exposició a la radiació, i una menor sensibilitat i especificitat en dones joves amb teixit mamari dens. "Per això, són necessàries noves eines de diagnòstic que ajuden a la detecció precoç del càncer de mama i el nostre biosensor va en aquesta línia", ens explica Ana Lluch.

Resultats en menys de 60 minuts

El desenvolupament d'aquest prototip de biosensor per a ajudar al diagnòstic s'emmarca dins del que es coneix com a biòpsia líquida, que a través d'una anàlisi de sang ajuda a detectar la presència de càncer. En aquest cas, el biosensor desenvolupat per l'equip de la UPV i Incliva és senzill d'utilitzar, de baix cost i ofereix els resultats en molt poc temps –entre 30 i 60 minuts– a partir d'una mostra de plasma de la pacient.

"El següent pas en el nostre treball consistirà en la validació en un major grup de pacients i continuar treballant per a fer que el sistema de detecció siga encara més robust i senzill d'utilitzar", conclou Ramón Martínez Máñez.

 

 

També et pot interessar

stats