Així funciona el certificat covid

Cal mostrar-lo en paper o en el mòbil al costat de la identificació personal (DNI o passaport) en els locals que estan obligats a demanar-lo

Personal col·loca un cartell a l'entrada del seu restaurant de València avisant de l'obligatorietat del passaport covid
Personal col·loca un cartell a l'entrada del seu restaurant de València avisant de l'obligatorietat del certificat covid / Kai Försterling

L'exigència del certificat covid per a accedir a determinats establiments entra en vigor la mitjanit d'aquest divendres a dissabte a la Comunitat Valenciana, després que s'haja publicat l'orde en el Diari Oficial de la Generalitat, i té les següents característiques:

Què és?

  • És un document que certifica que s'ha rebut la vacunació completa contra la covid, o que s'ha superat la malaltia en els últims sis mesos, o que es té una prova diagnòstica negativa (PCR en les últimes 72 hores o test d'antígens de 48 hores).
  • Es pot descarregar en el mòbil des de la pàgina web de la Conselleria de Sanitat Universal, o imprimir-lo, o sol·licitar-lo en el centre de salut.
  • Cal mostrar-lo en paper o en el mòbil al costat de la identificació personal (DNI o passaport) en els locals que estan obligats a demanar-lo, que col·locaran en l'entrada en una zona visible un cartell que informe que es requereix el passaport per a accedir-hi i que no conservaran les dades personals.
  • Els locals comprovaran si el certificat presentat és vàlid escanejant el codi QR mitjançant una aplicació gratuïta (CovidCheck.Iu), i si les dades personals del certificat coincideixen amb el document d'identificació de la persona.

On s'exigirà?

  • Locals de restauració amb aforaments de més de 50 persones: cafés, bars i cafeteries, restaurants, salons de banquets, establiments públics situats en zona marítim-terrestre i salons lounge.
  • Locals d'oci i entreteniment amb aforaments de més de 50 persones: discoteques, pubs, sales de festes, sales de ball, cibercafés i establiments d'exhibicions de contingut eròtic.
  • Espais dedicats a activitats recreatives i d'atzar amb servei de restauració: casinos de joc, sales de bingo, salons recreatius de màquines d'atzar tipus A i B, salons de joc, així com en tómboles i salons de realitat virutal i similars.
  • Esdeveniments i celebracions de més 500 persones on no sempre es puga dur la mascareta.
  • Visites a hospitals (quan es permeten) i a residències de serveis socials tant públiques com privades.
  • Queden exceptuats d'aquesta mesura els menjadors (no cafeteries) de centres docents d'ensenyament reglat, respecte de l'alumnat i professorat.

Què passa si s'incompleix aquesta mesura?

  • El govern valencià ha modificat el Decret llei 11/2020, de 24 de juliol, del Consell, de règim sancionador específic contra els incompliments de les disposicions reguladores de les mesures de prevenció contra la covid-19, amb dos nous apartats en sengles articles, sobre l'obligatorietat del certificat en l'accés a determinats espais a la Comunitat Valenciana.
  • S'introdueixen sancions lleus entre 60 i 600 euros per als particulars que incomplisquen les restriccions d'entrada o no exhibisquen els documents corresponents, si estant degudament anunciades, en referència als clients que es colen en el local o no ensenyen el passaport corresponent.
  • També es podran imposar sancions de 60 a 600 euros als locals que incomplisquen l'obligació de col·locar cartells o mesures informatives en què siga exigible d'acord amb les ordes de l'autoritat sanitària.
  • Per a incompliments del titular de l'establiment quant a l'obligació de sol·licitar el passaport i dels que permeten l'accés a l'interior dels locals on siga exigible, les multes van dels 601 als 30.000 euros, i es consideraran greus.

Fins quan es demanarà?

  • L'exigència del passaport covid entra en vigor a les 00:00 hores d'aquest 4 de desembre i, en principi, estarà vigent durant trenta dies naturals.

També et pot interessar

stats