Sense fronteres per a aprendre valencià

El programa de normalització lingüística de Vila-real ha permés la trobada d’un estudiant de valencià de Jerusalem i una altra de l’UJI.

Sense fronteres per a aprendre valencià

Samuel i Fàtima són dos joves estudiants que parlen des de fa un temps per internet. Ella és veïna de Vila-real i alumna de la Universitat Jaume I de Castelló. Ell, de Jerusalem i estudiant de la universitat d’aquesta ciutat. Estan a més de 3.500 quilòmetres de distància i parlen quan poden. Res de nou per a aquests temps de comunicacions líquides. Però el que sí que és innovadora és la motivació que tenen per a fer-ho perquè aprenen valencià. Aquest Nadal s’han conegut en persona perquè ella ha viatjat a la ciutat de les tres cultures per a regalar-li un exemplar del Tirant lo Blanc.

Samuel i Fàtima són una de les parelles lingüístiques que s’han format gràcies a la Regidoria de Normalització Lingüística de Vila-real, per mitjà d’un programa que està en funcionament des de fa dues dècades. En els últims anys, el programa ha incorporat les tecnologies de la informació i la comunicació i, mitjançant plataformes com ara Facebook o Skype, els aprenents han pogut superar les barreres del temps i de l’espai per a poder comunicar-se.

La ciutat de Vila-real es va afegir fa uns anys a la Xarxa Llull, que promou els estudis de valencià a les universitats d’altres països i, segons ha explicat el regidor de Normalització Lingüística, Santi Cortells, han aprofitat les possibilitats d’aquesta xarxa “per a fer intercanvis i que la gent del món conega la nostra ciutat i la nostra llengua”. El resultat són unes quantes parelles com la de Fàtima i Samuel que, fins i tot, han pogut compartir el torró, en valencià, durant les vacances de Nadal.

També et pot interessar

stats