El Front Abolicionista denuncia que València s’està convertint en el paradís dels proxenetes davant la passivitat de les autoritats

Demanen a l’Ajuntament del Cap i Casal que complisca el compromís abolicionista de la Xarxa de Municipis Lliures de Tràfic 

Concentració del Front Abolicionista del PV aquest dissabte a València
Imatge d'arxiu d'una concentració del Front Abolicionista del PV contra la prostitució / Víctor Vidal

Amb motiu del Dia Internacional contra l'Explotació Sexual i el Tràfic de Dones, Xiquetes i Xiquets, que se celebra el 23 de setembre, el Front Abolicionista del País Valencià tallarà el carrer de Sant Vicent de València aquest dijous, per a denunciar que “la ciutat de València s'està convertint en el paradís de proxenetes davant la passivitat de les autoritats”. 

Una vegada més, protesten contra la proliferació de bordells a la ciutat i exigeixen a l'Ajuntament que complisca el compromís abolicionista que va firmar en unir-se a la Xarxa de Municipis Lliures de Tràfic i Prostitució el 2019, segons han informat a través d’un comunicat de premsa.

La plataforma, que aglutina mig centenar d'organitzacions feministes de tota la Comunitat Valenciana, es concentrarà a partir de les 10:00 hores a l’encreuament del carrer de Sant Vicent amb Matemàtic Marzal. Després del tall de la via en senyal de protesta, llegiran un manifest reivindicatiu per a reclamar la posada en marxa de totes les mesures necessàries per al tancament d'aquests “centres d'explotació sexual” i per a la recuperació i ajuda de les dones prostituïdes.

Aquesta reivindicació arriba uns mesos després que el Congrés donara llum verda a la Llei orgànica de garantia integral de la llibertat sexual —coneguda com a llei del “només sí és sí"— després que el PSOE retirara l'esmena per a canviar la tipificació dels delictes sexuals amb l’objectiu de salvar la norma, i que poguera seguir els tràmits parlamentaris per a ser aprovada.

El projecte dissenyat pel Ministeri d'Igualtat, dirigit per Irene Montero d’Unides Podem, planteja penalitzar el proxenetisme no coactiu (no violent) i també qui es lucre amb el lloguer de locals destinats a afavorir l'explotació de la prostitució (la terceria locativa). Però el PSOE, que considera que la prostitució és una forma de violència sobre les dones, volia anar més enllà i en les seues esmenes plantejava que es castigue a tot aquell que es lucre per qualsevol via de la prostitució aliena, sense necessitat que hi haja una relació d'explotació.

Finalment, i a causa de la por d’Igualtat que la llei perillara, davant de les diferents visions que els aliats del govern tenen de la prostitució, Unides Podem va pressionar el PSOE per a ajornar aquest debat i abordar-lo en un altre projecte legal.

Lluita constant contra la prostitució

Les associacions feministes que integren el Front Abolicionista del País Valencià, han aconseguit que Les Corts aprovaren una proposta presentada pels partits del Botànic —el PSPV, Compromís i Unides Podem— per a instar el govern espanyol a fixar una legislació que permeta eliminar acabar la prostitució i el tràfic sexual de dones i menors d’edat. 

Una proposició no de llei (PNL), presentada després de diverses reunions entre el Front Abolicionista del País Valencià i la comissió de Polítiques d'Igualtat de Gènere, amb els vots a favor dels tres grups del govern valencià, l'abstenció de Ciutadans i del PP, i el vot en contra de Vox.

Així mateix, l’agrupació valenciana treballa activament en coordinació amb altres plataformes estatals per aconseguir l’aprovació d’una llei orgànica abolicionista del sistema prostitucional i consideren “insuficient” els plantejaments del projecte que finalment va passar al Senat per a ser aprovat.

També et pot interessar

stats