Frau sanitari al Comtat: detenen una farmacèutica per facturar medicaments sense vendre'ls

La Guàrdia Civil intervé quasi 3.000 capses de medicaments cobrats irregularment a la Seguretat Social, més de 500 targetes clonades i documentació mèdica de pacients de residències

Caixes amb medicaments confiscats a la farmàcia
Caixes amb medicaments confiscats a la farmàcia / Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil, en col·laboració amb la Conselleria de Sanitat, ha destapat un frau comés a una farmàcia de la comarca del Comtat on es facturava a la Seguretat Social medicació que no s'havia venut a ningú. L'operació s'ha saldat amb la detenció de la propietària de l'apotecaria, una dona de 39 anys, a qui també li han confiscat més de mig miler de targetes sanitàries clonades, segons ha informat l'institut armat aquest dilluns. Investiguen altres sis persones per estar presumptament implicades en la comissió de delictes de frau a la Seguretat Social, contra la salut pública, falsificació de document públic i contra la intimitat.

Les investigacions policials es van iniciar l'octubre del 2022, quan membres de l'àrea d'Inspecció de Farmàcia, depenent de la Conselleria, es van adonar que un establiment d'un municipi sense determinar del Comtat tenia un comerç inusual referent a vendes de medicaments finançats pel Sistema Nacional de Salut. Aquesta primera sospita va motivar una primera inspecció, en la qual el personal tècnic va trobar diverses irregularitats de caràcter administratiu. Arran d'aquestes anomalies, la Direcció Territorial de Sanitat d'Alacant va donar compte a la Guàrdia Civil i va sol·licitar acompanyament per a un nou escorcoll.

Targetes falses de la Seguretat Social
Targetes falses de la Seguretat Social / Guàrdia Civil

Per a la segona inspecció a la farmàcia sota sospita, els inspectors de Sanitat acudiren acompanyats de la policia judicial de Villena. Aleshores, requisaren diverses targetes magnètiques clonades amb informació sanitària de pacients de la Generalitat i multitud de caixes de medicació sense codi de barres, el que es coneix com a cupó precinte. A més, dins de les instal·lacions hi havia diferents habitacions on s'acumulaven els medicaments suposadament dispensats, a més de medicació caducada i productes químics de neteja. Això incomplia, per tant, la legislació que regula l'emmagatzematge. També hi trobaren una base de dades amb informació personal d'interns de diverses residències de tota la província d'Alacant.

Durant l'escorcoll, agafaren una amiga de la farmacèutica mentre abandonava el local amb una caixa en la mà. Dins hi havia més targetes magnètiques disponibles per a ser clonades, així com un arxivador amb informes mèdics de pacients i una certa documentació manuscrita a mà.

En total, s'han decomissat quasi 3.000 caixes de medicació facturada a la Seguretat Social per valor de més de 39.000 euros, més de 500 targetes sanitàries clonades i diversa documentació mèdica de pacients de residències.

El modus operandi consistia a clonar les targetes sanitàries i posteriorment utilitzar les noves per a realitzar dispenses fictícies. És a dir, es venia la medicació als titulars de les targetes a càrrec del Sistema Nacional de Salut (SNS), però no se'ls lliurava el producte, sinó que s'apartava sense el cupó precinte. Tot açò es feia amb el coneixement de cinc responsables de centres de persones majors o dependents de la província. Posteriorment, i en connivència amb la farmacèutica, es carregava la despesa al SNS per a generar un benefici econòmic il·lícit a l'establiment. La Guàrdia Civil ha destacat que "l'afany de facturar i lucrar-se" era tan gran que es dispensaven medicaments a gent gran que no tenia pautada cap medicació.

A la titular de l'apotecaria la detingueren el gener passat. A més, en la causa hi ha investigades altres sis persones d'entre 37 i 87 anys: una amiga de l'arrestada i cinc responsables de les residències vinculades a aquesta dona, tots sense antecedents policials. El jutjat d'instrucció número 4 d'Alcoi s'ha fet càrrec de les diligències.

També et pot interessar

stats