Fisioterapeutes recomanen una postura ergonòmica per a evitar lesions en la lactància materna

Les postures recomanades són asseguda amb l'esquena reposada completament i els peus recolzats, o gitada de costat, i el cap sobre un coixí

Un mare dona el pit al seu bebé a Elx en una imatge d'arxiu
Un mare dona el pit al seu bebé a Elx en una imatge d'arxiu / Europa Press

El Col·legi Oficial de Fisioterapeutes de la Comunitat Valenciana recomana adoptar una postura ergonòmica perquè les mares eviten lesions durant el procés de la lactància materna.

"Donar a mamar no té per què ser dolorós, encara que no sempre és fàcil: les sessions són llargues i és molt important tindre la postura ergonòmica adequada per a evitar possibles dolors musculars o, fins i tot, lesions. Una de les zones de major risc és l'esquena", apunten.

Per a aconseguir una adequada pujada de llet que permeta mantindre la lactància des del principi cal iniciar-la de manera precoç després de donar a llum. Les preses han de ser freqüents i sense límit de temps, avançant-se al plor del bebé, de manera que no es pose nerviós, han assenyalat.

Postures recomanades

Les postures recomanades són, d'una banda, asseguda, amb l'esquena reposada completament i els peus recolzats; o gitada de costat i el cap sobre un coix. D'aquesta manera, la mare només haurà de subjectar l'esquena del bebé.

Per a obtenir una bona alineació/succió, s'ha de fer coincidir el nas del bebé amb el mugró. Així s'aconsegueix una extensió del cap que facilita el buit per a la succió i la deglució. El bebé obri la boca introduint en el seu interior el mugró i part de l'arèola.

Els llavis de la criatura han d'estar cap a fora, sobretot el llavi inferior doblegat cap avall i el nas i mentó apegats al pit de la mare.

Un 47% de les mares opta per la lactància natural

Un 47% de les mares espanyoles decideix donar de mamar durant els primers mesos, i el 29% acaba tot el procés de la mateixa manera.

És una xifra "baixa" respecte a les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut, que aconsella que totes les mares que puguen alleten els seus fills, almenys fins als sis mesos de vida, ha indicat l'entitat.

Els beneficis de la lactància materna són "enormes", tant per a la mare com per als bebés, han indicat. A part de la connexió i el vincle que s'estableix entre tots dos, la llet materna proporciona nutrients i immunitza contra nombroses malalties als lactants i redueix significativament les visites a les urgències hospitalàries. Per a les mares, suposa una important protecció contra alguns tipus de càncer (mama, úter) i malalties cardiovasculars.

També et pot interessar

stats