La Fiscalia obri diligències d'investigació penal sobre la residència de Llíria

Vora 50 famílies decideixen emprendre accions legals conjuntes.

Entrada de la residència Jardins de Llíria
Entrada de la residència Jardins de Llíria / À Punt NTC

La Fiscalia Provincial de València ha decidit obrir diligències d'investigació penal sobre la residència Jardins de Llíria, que pertany a Domus Vi, després de la denúncia pública d'una exempleada que va gravar imatges d'ancians lligats, a soles i sense supervisió del personal. La Generalitat ja va anunciar aquest dimarts l'obertura d'una investigació per maltractaments al centre, al qual ja li consta una sanció de 174.000 euros per diferents irregularitats detectades per l'administració en inspeccions dutes a terme el 2019. Els familiars estan fent un front comú perquè volen presentar una demanda col·lectiva per eixes possibles negligències.

Domus Vi va comprar el centre el novembre de 2018 i, des de llavors, la Conselleria d'Igualtat ha inspeccionat la residència en quatre ocasions en 2019. Entre els incompliments detectats s'inclou falta de personal mèdic i infermeria -ja esmenat-; mobiliari defectuós en habitacions -en procés d'esmena-; falta de cura d'algunes persones residents i incompliment del contracte per no tindre servei de perruqueria i podologia.

L'objectiu de l'actuació de Fiscalia és determinar si es desprenen responsabilitats penals després que s'hagen fet públics uns vídeos amb els ancians sense atenció. La investigació es troba en fase molt embrionària i inclourà la sol·licitud a la conselleria de tota la documentació que conste sobre el centre. El Defensor del Pacient havia demanat a la Fiscalia Superior la intervenció "urgent" i el tancament del centre.

Hores després de fer-se pública la investigació, Domus Vi va condemnar les imatges i atribueix a una extreballadora acomiadada haver-les difoses. L’empresa responsable del centre ha explicat que les imatges corresponen a residents del centre que “per la seua avançada edat i problemes psicomotrius” havien patit una caiguda, als quals els treballadors van atendre “de manera immediata i amb total dedicació”.

En aquest sentit, el director general d'Infraestructures i Serveis Socials, Enric Juan, ha assegurat que tot i que ja es van resoldre algunes deficiències detectades en diferents inspeccions, altres com les que fan referència al tractament als clients i usuaris han continuat produint-se d'igual o pitjor manera que quan es van posar en coneixement de la Conselleria d'Igualtat.

Davant el repunt dels problemes a les residències de la Comunitat Valenciana, Enric Juan ha ressaltat que, per norma general, el sector funciona correctament, però ha reconegut que és cert que s'han donat casos molt puntuals amb deficiències. No obstant això, ha destacat que en els últims anys s'ha triplicat el nombre d'inspectors de serveis socials disponibles en la Conselleria, per tal de poder detectar i solucionar qualsevol incidència als centres en els quals la institució té competències.

Els treballadors del centre defenen la seua professsionalitat

Davant la difusió de les imatges, els treballadors i cuidadors del centre residencial han emés un comunicat en què defenen el seu treball com a professionals de les cures i la seua dedicació als residents. “Les imatges no es corresponen amb l'activitat diària del centre i els seus majors estan cuidats amb la màxima diligència i professionalitat que s'espera”, han asseverat. Així, han assegurat que cap d’ells ha desatés els residents ni ha actuat de manera negligent.

D’altra banda, han manifestat: “igual que molts sanitaris”, els professionals de les residències de persones majors estan “desbordats anímicament” i han demanat respecte. “Volem reivindicar l'esforç i la dedicació que el col·lectiu està realitzant en la lluita contra la pandèmia a Espanya”, han afegit.

També et pot interessar

stats