La Fiscalia obri diligències d'investigació per la donació de dues parcel·les de l'exdirectora de l'IVAM

Arran de la decisió de la Generalitat de portar els fets davant del ministeri fiscal, Enguita va presentar la dimissió

Nuria Enguita, en una imatge d'arxiu, en una sala de l'IVAM
Nuria Enguita, en una imatge d'arxiu, en una sala de l'IVAM / Jorge Gil (Europa Press)

La Fiscalia ha obert diligències d'investigació per la donació d'uns terrenys que va fer l'exdirectora de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), Nuria Enguita, per donar dues finques rústiques a la fundació d’un dels membres del jurat que la va elegir per al càrrec, segons han confirmat fonts coneixedores del cas, que han apuntat que la investigació està en el moment inicial.

Fa dues setmanes va eixir a la llum que Nuria Enguita havia donat dues finques rústiques a la fundació Todolí Citrus, entitat sense ànim de lucre que impulsa el crític d'art Vicent Todolí, que va formar part del jurat del concurs que la va seleccionar com a responsable de l'IVAM. Arran d'aquestes informacions, la Generalitat va decidir remetre a la Fiscalia un escrit on posava en coneixement els fets perquè s'estudiara si existia algun fet il·lícit.

A l'endemà que l'administració va fer pública la decisió, Nuria Enguita va presentar la renúncia al vicepresident primer i conseller de Cultura, Vicente Barrera, davant del que va qualificar "d’atacs" contra la seua persona "basats en informació falsa". "És evident que no tinc el suport del govern valencià", va asseverar l'especialista en art en el comunicat, en el qual va anunciar la dimissió. Des del primer moment, Enguita ha defensat que es tracta d'una "campanya difamatòria" iniciada contra la seua persona sobre "un tema estrictament privat".

Per la seua banda, dies més tard, Vicent Todolí també es va pronunciar públicament lamentant que en aquest cas "no es buscava aclarir la veritat dels fets, sinó condemnar-los a priori". En aquest sentit, va assegurar que, no només no va ser "clau" en l'elecció d'Enguita com a directora de l'IVAM —perquè hi havia un jurat de set persones que la van votar per unanimitat—, sinó que va ser ell qui va proposar a la comissió avaluadora que s'iniciara una segona convocatòria, en haver-se acceptat una sola candidatura, o que s'ampliara el termini de presentació d'aspirants.

També et pot interessar

stats