L'oposició acusa el Consell PP-Vox d'escometre "una porga" en l'IVAM i la resta d'institucions culturals

El Partit Popular defensa que Enguita dimiteix "lliurement" per a tindre "una situació més avantatjosa" i defensar-se en el cas obert per la polèmica donació a un membre del jurat que la va triar

Imatge d'arxiu de Nuria Enguita, la directora de l'Institut Valencià d'Art Modern
Imatge d'arxiu de Nuria Enguita, la directora de l'Institut Valencià d'Art Modern / Europa Press

El PSPV i Compromís emmarquen la dimissió de la fins ara directora de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), Nuria Enguita, en "una porga" iniciada per PP i Vox des que van entrar a governar en el Consell el juny del 2023. Una situació que, segons denuncien, s'ha produït tant en aquest museu com en la resta d'institucions culturals valencianes. Per contra, el PPCV assegura que Enguita dimiteix "lliurement" i que aquesta decisió li "permet una situació més avantatjosa per a defensar la seua posició".

Diputats d'aquests tres grups parlamentaris en les Corts han valorat aquest dijous la renúncia de la ja exresponsable de l'IVAM, que va esgrimir "atacs" contra ella "basats en informació falsejada" i va lamentar que no comptava "amb el suport del govern valencià". El pas arrere d'Enguita es va produir arran de la informació publicada per El Español sobre la donació de dues finques rústiques que va realitzar a la fundació Todolí Citrus, entitat sense ànim de lucre impulsada pel curador d'art Vicente Todolí, que va formar part del jurat del concurs que la va seleccionar per a estar al capdavant de l'espai museístic.

Per al portaveu adjunt del PSPV José Chulvi, l'eixida d'Enguita suposa una mostra del "desprestigi continuat del Consell a les institucions culturals des del primer moment". "Ningú pot posar en dubte la vàlua professional de Nuria Enguita i la gran faena en l'IVAM en posicionar-lo com un museu de referència internacional", ha declarat en els corredors del Parlament valencià abans de la comissió de Cultura. A més, el socialista ha criticat també que la Conselleria de Cultura —dirigida per Vicente Barrera (Vox)— escomet cessaments deixant "passar mesos sense que s'ocupen els càrrecs". "Quin full de ruta tenen per a l'IVAM? La resposta ja la tenim en els pressupostos: un milió d'euros menys", ha asseverat.

Des de Compromís, la portaveu de Cultura en les Corts, Verònica Ruiz, ha acusat el govern valencià d'"arremetre" contra l'IVAM precisament en el 35 aniversari i ha subratllat que l'anterior Consell del Botànic va trobar aquest museu el 2015 "amb un desprestigi més que notable, víctima d'escàndols i mala gestió". "Quin problema tenen amb la cultura i amb els professionals? (...) És inadmissible com els estan picant de peus", ha denunciat per a lamentar després la retallada d'"un milió i mig d'euros" en el pressupost de l'IVAM per al 2024.

Per part seua, la portaveu adjunta del PP Laura Chuliá ha sostingut que Enguita "ha decidit lliurement que prefereix deixar el càrrec", cosa que segons ella "d'alguna manera permet una situació més avantatjosa per a defensar la seua posició". "Sempre estem a favor de la lliure elecció de les persones", ha subratllat. En tot cas, ha rebutjat "aventurar-se" a demanar responsabilitats a l'anterior govern del Botànic, com va fer aquest dimecres Barrera, perquè "estem enmig d'una investigació i cal atendre les conclusions".

La Generalitat prepara un escrit dirigit a la Fiscalia sobre els fets per si pogueren ser constitutius d'un il·lícit. Enguita, d'altra banda, sosté que es tracta d'una "campanya difamatòria" iniciada contra ella sobre "un tema estrictament privat".

També et pot interessar

stats