La Fiscalia avisa de la "pèrdua de consciència viària" amb un augment dels delictes de trànsit

S'han incoat 137.406 procediments, el major volum de la dècada. En són un 9,1% més que el 2021, any en què ja havia crescut un 9,8% respecte al 2019, any prepandèmia

Control de la Guàrdia Civil
Control de la Guàrdia Civil / DGT

La Fiscalia General de l'Estat ha advertit que la pandèmia de la covid-19 ha incidit en els hàbits circulatoris dels espanyols i ha suposat, com a contrapunt, "un notable increment de la delinqüència de trànsit".

Per a la Fiscalia, aquest increment dels delictes contra la seguretat viària són conseqüència "d'una consecutiva pèrdua de la necessària consciència viària que la ciutadania havia adquirit en els últims anys previs a la pandèmia". Així ho reflecteix la Memòria presentada a l'inici de l'any judicial pel Fiscal General de l'Estat, Álvaro García Ortiz.

El document recorda que el 2022 s'han incoat a Espanya un total de 137.406 procediments per delictes contra els articles 379 a 385 del Codi Penal de seguretat viària, el major volum de la dècada. Això suposa un augment global d'11.400 procediments i, percentualment, el 9,1% del 2021, any en què ja s'havia incrementat un 9,8% respecte al 2019, any prepandèmia.

L'execució immediata de les penes imposades en l'exercici del 2022 es concreta en 66.231 penes de privació del dret a conduir i 1.612 pèrdues judicials de vigència del permís de l'article 47.3 del Codi Penal, aproximadament 76.000 penes estimades de multa i 25.485 penes de treballs en benefici de la comunitat.

El 36% de totes les condemnes són de trànsit

El 2022 el Ministeri Fiscal ha formulat 105.708 acusacions per delictes viaris de perill, una mica més del 34% del total de les presentades per Fiscalia en tota mena de processos per qualssevol delictes, la qual cosa suposa el percentatge comparatiu més elevat dels últims sis anys.

En el mateix exercici s'han dictat 104.660 condemnes pels delictes contra la seguretat viària dels articles 379-385 del Codi Penal, més del 36% de totes les pronunciades pels tribunals de tota classe de delictes.

D'aquestes, 59.461 ho han sigut per delictes de conducció sota la influència de l'alcohol i drogues (un 8,5% més), i 38.383 per delictes de conducció sense permís (un 12,4% més), la xifra estadística més elevada de l'última dècada.

Increment en els sinistres de patinets

En la Memòria anual, la Fiscalia avisa que els Vehicles de Mobilitat Personal (VMP) cada vegada tenen "major incidència" en diferents aspectes de la seguretat viària i avisa que hi ha un "generalitzat increment" en l'ús de la sinistralitat associada amb els patinets.

En aquest sentit, destaca que els VMP s'han vist involucrats en sinistres viaris de manera diversa. En alguns casos han sigut atropellats per altres vehicles i, en uns altres, han sigut els causants dels sinistres.

Així ho reflecteixen la majoria dels fiscals delegats, entre d'altres, el d'Alacant que, segons recull el document, s'ha ocupat de manera "molt especial" d'aquesta problemàtica en l'àmbit territorial.

També et pot interessar

stats