Les carreteres valencianes registren 88 morts fins desembre, un 10% més que l'any passat

La DGT activa una campanya especial de controls d'alcohol i drogues fins diumenge, coincidint amb el superpont

Accident a l’A-7 a Rotglà i Corberà
Un bomber contempla un dels vehicles implicats en l'accident amb cinc morts a Rotglà i Corberà, el més greu del 2022 / Consorci Provincial de Bombers de València

L'any encara la recta final amb la sinistralitat viària a l'alça i un repunt en la mortalitat, quan falten dos moments crítics: el superpont d'aquesta setmana i les vacances de Nadal. 88 persones han perdut la vida en les carreteres valencianes des de l'1 de gener, huit més que l'any passat en el mateix període (80) i tres més (85) que el 2019, l'últim any abans de la pandèmia, segons el balanç actualitzat de la Direcció General de Trànsit.

No obstant això, la xifra d'accidents mortals (79) es manté estable. És idèntica a la de 2021 i inferior a la de fa dos anys (81). És a dir, han mort més persones en menys accidents, que han sigut més greus.

Es repeteix a la Comunitat Valenciana la tendència generalitzada a Espanya, on fins a l'1 de desembre s'havien comptabilitzat 1.049 morts, un 14% més que l'any passat i un 4% més que el 2019. El còmput, cal recordar, recull només els accidents en vies interurbanes i deixa fora sinistres com l'atropellament mortal de tres persones a Castelló de la Plana, per un conductor que ha donat positiu en el control d'alcoholèmia.

L'evolució de l'any a la Comunitat ha confirmat la tendència de la qual les autoritats viàries estan alertant des de primers de 2022 i que té en la mort de cinc persones a l'AP-7 el 31 de gener, al pas per Rotglà i Corbera (Costera), l'accident més greu.

Des de llavors, la comparativa mensual de la mortalitat viària a les carreteres valencianes supera quasi tots els indicadors de 2021. L'augment és especialment acusat en tres mesos: gener (86 morts; 40 més que l'any anterior), abril (90 morts; 26 més) i juliol (120 morts, 25 més). És a dir, recta final de Nadal, Setmana Santa i començament de l'estiu.

La Comunitat Valenciana aplega a desembre com la quarta amb més víctimes a la carretera, només superada per Andalusia (203 morts), Catalunya (149) i Castella i Lleó (123).

Controls d'alcohol i drogues durant el pont

La DGT ha facilitat les xifres en l'anunci d'una campanya especial per al control del consum d'alcohol i drogues al volant amb motiu del pont, en què desplegarà 800 agents fins diumenge. La iniciativa farà d'avançament de reforçament dels controls de trànsit per Nadal, per als quals Trànsit incorporarà dotze equips d'atestats més, un increment que ja han anunciat que copiaran grans ciutats com València. L'alcalde, Joan Ribó, ha advertit els conductors que vulguen consumir més alcohol del permés durant les festes que "el risc de trobar un control serà molt elevat".

A les autoritats de la DGT i el Ministeri de l'Interior els preocupa molt la sinistralitat d'aquestes conduccions sota els efectes de l'alcohol, responsable per exemple de l'atropellament mortal triple de la capital de la Plana. Segons la delegada del govern, Pilar Bernabé, prop de 300 conductors que perderen la vida en accidents al llarg del 2021 van donar positiu per alcohol en l'autòpsia.

Bernabé s'ha preocupat també per l'increment en les sancions per consum de drogues, que segons ha advertit, han crescut un 60% en un any. La delegada ha advertit que Trànsit incidirà en proves selectives per a la detecció del consum d'opiacis, metamfetamines i psicofàrmacs.

També et pot interessar

stats