La fiscal superior del TSJCV advoca per rebaixar l’edat penal dels menors als 12 anys en els delictes sexuals

Gisbert convida a actuar perquè “cada vegada hi ha víctimes més menudes, de 12 i 13 anys, i alguna de 10”

Creix alarmantment el nombre de violacions a menors de 16 anys
Creix alarmantment el nombre de violacions a menors de 16 anys

La fiscal superior de la Comunitat Valenciana, Teresa Gisbert, s'ha mostrat a favor de rebaixar de 14 a 12 anys l'edat penal mínima en delictes sexuals comeses per menors, sempre que les sancions siguen reeducatives, com advoca la llei del menor, i no un "pur càstig". Gisbert manifestava aquest posicionament davant l'augment d'aquestes agressions en 2021, un creixement que ha evidenciat la memòria anual de la Fiscalia, que ha lliurat aquest dilluns a les Corts.

"Quan t'arriba una agressió sexual d'un xiquet de 13 anys com a autor, cal actuar ja", ha declarat després d'entregar la memòria. Gisbert ha compartit la seua "preocupació especial" per la major incidència de delictes sexuals en menors, cada vegada més joves, amb casos de "cada vegada víctimes xiquetes més xicotetes, de 12-13 anys i alguna de deu". "Això significa que no ho estem fent bé o que falten coses per fer", ha constatat.

El sistema funciona correctament quan arriba la denúncia de la víctima, però els joves continuen adoptant uns rols moltes vegades pitjors que els adults Teresa Gisbert - Fiscal superior de la Comunitat Valenciana

Gisbert ha insistit en la necessitat d’"ensenyar realment als menors en igualtat i empatia", ja que "tenen conceptes molt cosificats, retrògrads i masclistes de la dona i això és un problema". "El sistema funciona correctament quan arriba la denúncia de la víctima —ha remarcat—, però els joves continuen adoptant uns rols moltes vegades pitjors que els adults", ha assenyalat.

El document de la Fiscalia General de la Comunitat Valenciana adverteix d'un augment generalitzat dels delictes contra la llibertat sexual en 2021. Els casos tramitats l'any passat evidencien un increment de les agressions i els abusos sexuals, també entre menors, amb l'excepció de les violacions, que es matenen en valor similars a l'any anterior.

A la província d'Alacant, els delictes contra la llibertat sexual es van incrementar un 40,27%. Les agressions sexuals ho feren un 31,21%, els abusos un 32,65% [aquells en què es va produir accés carnal augmentar un 400%, per la tramitació de quinze expedients] i els casos d'assetjament sexual un 57,89%.

Més violacions de menors i menys d'adults

Els registres s'han disparat en el cas dels menors on, en contra de la tendència entre adults, han crescut les violacions (onze diligències i un augment del 175%). Els abusos sexuals ho han fet en un 35,4%.

L'augment és també considerable a la província de València, que passa de 744 a 1.021 delictes contra la llibertat sexual (37,2%). Les agressions sexuals han augmentat un 9% i s'han registrat cinc violacions, una menys que el 2020.

Per contra, han augmentat els delictes d'abús sexual, passant de 233 l'any 2020 a 371 enguany (59,2%). L'augment és molt més moderat en les agressions sexuals a menors de 16 anys, que han passat de 28 a 29.

Les agressions sexuals han experimentat un descens del 35% a Castelló, que ha passat de 87 a 56. No obstant això, els 93 casos d'abús sexual registrats suposen un increment del 27%. La Fiscalia ha destacat l'alta xifra de processos amb víctimes menors de 16 anys: 93 enfront dels 85 de l'exercici anterior, la majoria per abús sexual i assetjament per telecomunicacions.

La memòria de la Fiscalia de la Comunitat Valenciana revela un lleuger augment de la delinqüència, llevat dels delictes més greus, amb l'excepció de València, on s'han registrat deu homicidis més, passat de 66 a 76, un increment del 16,2%. No obstant això, han disminuït dràsticament els assassinats, passant de 24 a 3.

També et pot interessar

stats