La fiscal de menors Consuelo Benavente: "La violència és més greu i hi ha una sexualització prematura"

La representant del ministeri públic adverteix que el nivell de violència i la falta de culpa que veu en els expedients amb menors és més alarmant que l'augment de casos

La fiscal de menors, Consuelo Benavente, en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

Les violacions comeses per menors de setze anys van augmentar un 175% el 2021 a la Comunitat Valenciana. Però què hi ha darrere de l'estadística? La fiscal de menors Consuelo Benavente destaca dos factors: una societat més violenta i la "sexualització prematura", entre altres motius, pel consum de pornografia des dels terminals mòbils cada vegada més prompte.

Segons ha explicat a Les notícies del matí, l'augment progressiu del grau de violència que veuen darrere de cada expedient és més alarmant que el repunt de casos en els registres. "És una violència més gratuïta, amb resultats més greu, sovint per l'ús d'armes, com ganivets", ha advertit. 

Davant d'actes cada vegada més violents, el ministeri públic s'està trobant menors amb menys percepció de responsabilitat i culpa. "Ni ho pensen. Com que són adolescents no es paren a reflexionar, ni pensar en les conseqüències. Sovint són incapaços d'assumir la responsabilitat. Sempre és de l'altre", ha explicat als micròfons d'À Punt. 

Es treballa bé amb els menors, però quan finalitzen les mesures cautelars tornen al mateix ambient

Respecte al repunt també de la violència masclista amb menors implicats, Benavente creu que no hi ha més casos sinó més sensibilitat, que fa que ara es denuncie més i que moltes més situacions isquen a la llum pública.

Com minimitzar el risc? La fiscal de menors destaca la importància de la prevenció i l'educació en valors, que "gota a gota sempre queden", però també la influència determinant de l'entorn conflictiu, siga la mateixa família o les amistats. "Es treballa bé amb els menors, però quan finalitzen les mesures cautelars tornen al mateix ambient", ha recordat Benavent, que ha admés frustració pel desenllaç d'alguns casos tot i la intervenció social i judicial: joves que acaben a la presó només complir la majoria d'edat a pesar de la intervenció continuada en l'adolescència. "Els factors de risc no te'ls regalen amb el pastís d'aniversari, ja estaven presents abans. I com que no es treballaren, arribem a l'edat penal i acaben com acaben", ha lamentat Benavent. 

També et pot interessar

stats