Els farmacèutics valencians alerten del risc de l’ús dels vapejadors

Incideixen en la perillositat en joves i col·lectius sensibles, ja que les substàncies que s’inhalen són tòxiques per a la salut

Dos joves fumen uns cigarrets electrònics
Dos joves fumen uns cigarrets electrònics / Aleksandr Yu

El Molt Il·lustre Col·legi Oficial de Farmacèutics de València (MICOF), en col·laboració amb el Consell General de Farmacèutics, ha alertat aquest dimarts dels riscos per a la salut de l’ús de vapejadors, especialment del consum dels més joves i col·lectius més sensibles, com els malalts respiratoris.

És per això que el col·lectiu de professionals farmacèutics de tot l’estat ha considerat que la farmàcia comunitària no és l’espai adequat per a comercialitzar-ne. Així mateix, tant des del MICOF com des del Consell General, s'ha assenyalat que "la reivindicació d'ús com a dispositius per a deixar de fumar obeeix a una estratègia comercial i en cap cas a una utilitat sanitàriament contrastada". Insisteixen que "com va indicar el Ministeri de Sanitat el 2022, no existeix evidència respecte a la seguretat i eficàcia d'aquests productes com a ajuda per a la cessació tabàquica".

Quan van aparéixer en el mercat aquests productes, es va valorar aquesta opció com a dispositius a l'hora de deixar de fumar. No obstant això, des de diverses entitats sanitàries com la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica, la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, o la mateixa Organització Mundial de la Salut, van expressar que "les substàncies que s'inhalen a través d'aquests són tòxiques per a la salut".

Quant als patrons de consum de vapejadors, els cigarrets electrònics s'utilitzen especialment per fumadors, fumadors que volen deixar-ho i exfumadors, però preocupa especialment l'ús per persones joves, sovint sense una història prèvia d'ús de productes del tabac.

En conseqüència, en un context en el qual els marcs reguladors de molts països es dirigeixen a reduir el consum de tots els productes de tabac, és essencial evitar que els vapejadors es convertisquen en la porta d'entrada al consum de tabac entre els joves i les persones no fumadores. A més, l'ús intencionat del terme vapejador enfront de l'expressió "cigarret electrònic", que porta l'estigma dels cigarrets tradicionals, no ha de conduir a una associació del producte amb la innocuïtat del vapor d'aigua.

De la mateixa manera, la presència de nicotina no elimina els possibles danys associats al seu ús, ja que altres substàncies emprades poden tindre efectes nocius, com és el cas del propilenglicol i el glicerol o glicerina vegetal. Aquestes composicions poden produir irritació de les vies respiratòries, agreujar quadres de patologies respiratòries com asma, fibrosi quística i MPOC i afavorir l'aparició d'infeccions.

Fa poques setmanes, el Ministeri de Sanitat va obrir el període de consulta pública al projecte de Reial decret pel qual es regulen determinats aspectes relatius a la fabricació, presentació i comercialització dels productes del tabac i productes relacionats.

El Ministeri impulsa aquesta reforma perquè "en l'actualitat, es disposa d'una varietat de productes amb característiques diferenciades, amb tabac o sense, amb nicotina o sense, amb components electrònics o sense, i fins i tot amb aspectes híbrids de complexa catalogació, que suposen un desafiament i sobre els quals resulta necessari aportar l'adequada resposta tècnica a fi de garantir la deguda protecció de les persones que consumeixen aquests nous productes no convencionals".

També et pot interessar

stats