El 46% de joves valencians de 14 a 18 anys consumeix cigarrets electrònics

Només el 16,2% considera que el seu consum comporta problemes per a la salut. L'Associació Espanyola Contra el Càncer ha llançat una campanya per a alertar sobre la toxicitat i les conseqüències perjudicials

Dos joves fumen cigarrets electrònics / Aleksandr Yu (Foto) / Vídeo: À Punt NTC

El consum de cigarrets electrònics ja ha superat el del tabac en cinc punts. El 46,3% d'estudiants valencians d'entre 14 i 18 anys ha consumit cigarrets electrònics, enfront del 41,7% que ha provat el tabac el 2022. A més, només el 16,2% considera que el consum d'aquests vàpers i de pipes comporta problemes per a la salut.

Un nou hàbit que ha crescut 25,5 punts des del 2014 i que és més perillós, perquè no existeix una percepció de risc associada al consum de cigarrets electrònics, vàpers o pipes, segons adverteixen.

Davant aquestes dades, l'Associació Espanyola Contra el Càncer en la Comunitat Valenciana ha llançat la campanya "Per set raons, lleva't la bena" per a alertar sobre la toxicitat i les conseqüències perjudicials dels cigarrets electrònics.

La campanya anima a reflexionar sobre les implicacions del consum d'aquests dispositius i a desmuntar els falsos mites associats.

El president de l'Associació Contra el Càncer en la Comunitat Valenciana, Tomás Trenor, alerta que, independentment que s'utilitzen amb alliberament o no de nicotina, l'aspecte, presentació i forma de consum és molt similar a la del cigarret tradicional.

Contenen elements tòxics i cancerígens i perpetuen la conducta de fumar, fet que alimenta la necessitat i addicció psicològica, principalment.

Segons l'enquesta sobre ús de drogues en ensenyaments secundaris (Estudes, 2021) del ministeri de Sanitat, el consum és més alt entre els xics (48,1%) d'entre 16 i 18 anys, i arriba al màxim exponent en la majoria d'edat (53,9%). A més, gran part (60,7%) ho fa amb cartutxos sense nicotina.

En l'àmbit nacional, la Comunitat Valenciana és la quarta autonomia, per darrere d'Extremadura (50,7%), Múrcia (47,1%) i Andalusia (46,9%), amb més joves que han vapejat: 130.001 el 2022.

La campanya "Per set raons, lleva't la bena", que pretén alertar sobre la toxicitat i les conseqüències perjudicials dels cigarrets electrònics, anima les noves generacions, els pares i la comunitat educativa de la Comunitat Valenciana a reflexionar sobre què implica el consum d'aquests dispositius i a desmuntar els falsos mites associats.

Com a tancament, s'organitzarà un esdeveniment amb escolars valencians, influenciadors i professionals de l'entitat, que coincidirà amb la celebració del Dia Mundial Sense Tabac. El valencià Nachter (@soyelhermanomediano) serà l'ambaixador de la campanya en la comunitat virtual. 

També et pot interessar

stats