L’OMS adverteix que els cigarrets electrònics presenten riscos clars per a la salut i no són segurs

Insta els governs a legislar sobre aquests dispositius per a “interrompre’n la promoció i acceptació”.

L’OMS adverteix que els cigarrets electrònics presenten riscos clars per a la salut i no són segurs
L’OMS adverteix que els cigarrets electrònics presenten riscos clars per a la salut i no són segurs

L’Organització Mundial de la Salut ha alertat que els vaporitzadors i els cigarrets electrònics “presenten riscos clars per a la salut i de cap manera són segurs”. Per això, insta els governs a legislar sobre aquests dispositius per a “interrompre’n la promoció i l’acceptació i prohibir que es facen afirmacions falses o no comprovades”.

En aquest sentit, demana que se’n prohibisca l’ús en llocs públics i de treball tancats, i recomana que es graven de manera similar els productes del tabac, i alhora rebutja que es puguen considerar un sistema que ajude a deixar de fumar perquè “no hi ha proves suficients que donen suport a això”.

En una guia que acaba de publicar, l’OMS explica que existeixen molts tipus diferents, amb quantitats variables i emissions nocives que contenen altres substàncies tòxiques que són perjudicials tant per als usuaris com per a les persones exposades als vapors.

Contenen nicotina

“S’ha descobert que alguns dispositius que afirmen estar lliures de nicotina en contenen”, alerta l’agència de salut. En qualsevol cas, l’OMS ressalta que són “particularment perillosos” per als adolescents, ja que “la nicotina és altament addictiva i els cervells dels joves es desenvolupen fins més enllà dels vint anys”. L’exposició a la nicotina pot tindre efectes nocius duradors”, alerta.

La guia apunta també com “un altre factor perillós d’aquests productes” el líquid o oli que es vaporitza, perquè pot provocar cremades a l’usuari i ràpidament causar enverinament per nicotina si s’ingereix o absorbeix a través de la pell.

Lesions pulmonars

La guia es deté, així mateix, en les defuncions als Estats Units que s’han associat al consum d’aquests productes i en l’augment en les lesions pulmonars relacionades als vaporitzadors, ja que recorda que “cada vegada hi ha més proves que l’ús d’aquests dispositius podria causar mal pulmonar”, assegura l’Organització Mundial de la Salut.

També et pot interessar

stats