Famílies de xiquets amb TEA protesten contra "les retallades en sanitat, educació i atenció precoç"

Reclamen obrir taules de diàleg amb Sanitat i Educació i que es derogue el protocol d'atenció del 2017.

Manifestació de famílies de xiquets i xiquetes amb TEA, aquest divendres
Manifestació de famílies de xiquets i xiquetes amb TEA, aquest divendres

Famílies de xiquets i xiquetes amb TEA (trastorn de l'espectre autista) de la Comunitat Valenciana s'han concentrat aquest divendres, per quarta vegada, per a protestar per "les retallades en sanitat, educació i atenció precoç". La protesta ha començat a les 10 del matí davant del Palau de la Generalitat i ha coincidit amb una altra manifestació en aquest mateix punt, la de les treballadores de la neteja de 85 col·legis públics valencians que denuncien els impagaments que pateixen des de fa ja dos mesos.

La plataforma Defensa TEA, que representa més de mil famílies de tota la Comunitat Valenciana, denuncia l'abandonament de l'administració autonòmica per haver creat "retallades contínues" en l'atenció dels xiquets i les xiquetes que la pateixen. Critiquen que la normativa reguladora implantada pel Consell al maig del 2017 ha perjudicat els drets de les persones afectades i, per això, l'acusa de "falta de responsabilitat".

Segons consideren, la situació actual "suposa un important retrocés qualitatiu i quantitatiu en els seus tractaments" i vulnera "els drets humans" reconeguts per la convenció de l'ONU sobre els drets de les persones amb discapacitat del 2006.

Per això, el col·lectiu reclama obrir taules de diàleg amb les conselleries de Sanitat i Educació, i derogar el nou protocol d'atenció al TEA del 2017, que suposava a la pràctica la desaparició del tractament sanitari intensiu i especialitzat en autisme. "Sanitat ha enviat els menors a la Conselleria d'Igualtat, on ja no els atenen per via sanitària", ha lamentat a À Punt NTC Alejandro Amblar, membre de Defensa TEA.

Amblar també ha insistit que les persones que pateixen TEA necessiten ajuda durant tota la vida. "Defensem que l'autisme és un trastorn del desenvolupament per a tota la vida, que no es cura", ha explicat. Per això, l'entitat Defensa TEA reivindica que s'amplie el nombre de teràpies mensuals i que s'augmente la dotació de material i de recursos humans en tots els àmbits implicats.

També et pot interessar

stats