Les famílies de les víctimes soterrades a la fossa 94 de Paterna recuperen les restes

Aquest dissabte el cementeri de Paterna ha acollit una cerimònia on s'han entregat les restes de deu persones represaliades pel règim franquista als seus familiars

Acte de lliurament de les restes de la fossa 94 al Cementeri de Paterna (Horta Nord)
Acte de lliurament de les restes de la fossa 94 al cementeri de Paterna (Horta Nord) / Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica

Quatre anys després que començaren els treballs d'exhumació de la fossa 94 del cementeri de Paterna (Horta Nord) les famílies han recuperat aquest dissabte les restes de deu víctimes del règim franquista.

Ho han fet en una cerimònia en el mateix cementeri en què ha participat la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, que ha reiterat el compromís per a "aconseguir un territori lliure de fosses on la impunitat no torne a imposar-se sobre la dignitat, la decència i la veritat”.

Les víctimes soterrades a la fossa 94 van ser ajusticiades els dies 6, 8 i 9 de novembre, i provenien de l'interior de la província de València i altres zones d'Espanya com Albacete, Barcelona o Madrid. Les restes de dos veïns de la Font de la Figuera (Costera) i Ontinyent (Vall d'Albaida), ja van ser recuperades i entregades a les seues famílies en juny del 2021.

Els treballs d'exhumació de la fossa 94 han permés recuperar les restes de 36 víctimes de les 39 que s'intentaven localitzar, segons fonts de la Generalitat. Les tasques d'identificació s'han realitzat en dues fases: la primera d'elles, amb fons de la Diputació de València, va permetre identificar quatre víctimes, i, posteriorment, la Conselleria de Qualitat Democràtica va destinar 34.988 euros a través de les subvencions de 2021 i 2022, que va permetre identificar a set víctimes més.

Pérez Garijo ha assenyalat que a Paterna s'han localitzat 154 fosses i ja s'han exhumat aproximadament 1.200 víctimes, un treball que la consellera ha garantit que continuaran fent "mentre quede alguna fossa per obrir" en la Comunitat Valenciana.

Aquesta fossa se suma a la 126 de Paterna, els treballs d'exhumació de la qual van acabar aquest juliol amb la localització de les restes de 144 persones, després de set mesos d'intervenció.

També et pot interessar

stats