Comencen a Paterna els treballs d'exhumació dels cossos de 70 afusellats pel franquisme

La Diputació de València duplicarà la partida destinada a les exhumacions per poder fer front a l’allau de peticions.

Els treballs d'exhumació es perllongaran durant els pròxims mesos
Els treballs d'exhumació es perllongaran durant els pròxims mesos

Els treballs d'obertura de la fossa 94 del cementeri de Paterna (l'Horta Nord)  han començat hui dilluns 18 de juny amb l'objectiu de recuperar els cossos d'entre 60 i 70 persones que van ser afusellades durant la repressió franquista. Desenes de famílies esperen retrobar-se molt prompte amb les restes de pares, avis o amics després de dècades d'oblit. Es tracta de víctimes que se suposa que van ser ajusticiades els dies 6, 8 i 9 de novembre, i l'origen de les quals és l'interior de la província de València i altres zones d'Espanya com ara Albacete, Barcelona o Madrid. 

La de hui és la primera de les jornades d'uns treballs que financia la Diputació de València i que estan a càrrec dels experts d'ArqueoAntro. Aquesta institució hi ha destinat 400.000 euros, una quantitat que ara duplicarà per a fer front a l'allau de peticions que els està arribant, segons ha explicat la diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, present en l'inici dels treballs. Només en el cementeri de Paterna s'estima que hi ha més de 2.238 represaliats soterrats. 

Rodríguez ha explicat que aquesta és la setena fossa que s'obri a Paterna i la huitena en tota la província des que va començar la legislatura. La diputada ha explicat que volen arribar a exhumar un 20 % de les fosses comunes del cementeri de la localitat abans que acabe. 

Els treballs d'exhumació es perllongaran durant els pròxims mesos. Han començat per retirar els memorials i, en dues setmanes, esperen trobar les primeres restes humanes, ha explicat el director arqueològic d'ArqueoAntro,  l'empresa que realitza les exhumacions, Miguel Mezquita. Quan acabe aquesta fase, s'enviaran les mostres obtingudes a l'Escola de Medicina Legal de la Universitat Complutense de Madrid (UCM) per a analitzar-les. Després, es compararà l'ADN d'aquestes amb les dels familiars per poder retornar-los els cossos. 

Fa poques setmanes, ArqueoAntro va començar l'exhumació de la fossa 128 del cementeri de Paterna, d'on s'han recuperat 10 cossos dels 130 previstos. 

També et pot interessar

stats