Acaben els treballs d'exhumació de la fossa 126 de Paterna amb 144 víctimes localitzades

Acaben set mesos d'intervenció de la fossa més gran de la Comunitat Valenciana

Fossa 126 del Cementeri de Paterna
Fossa 126 del cementeri de Paterna / À Punt NTC

L'excavació de la fossa 126 del cementeri de Paterna ha permés localitzar les restes de 144 víctimes de la repressió franquista. Després de set mesos d'intervenció en la fossa més gran del territori valencià, aquest dimecres han conclòs els treballs d'exhumació dels cossos.

Es tracta de 143 homes i una dona, víctimes assassinades en el curs de cinc afusellaments massius que el règim franquista va perpetrar un any després del final de la Guerra Civil en el mur d’afusellament de Paterna, a uns 500 metres del cementeri.

La primera execució va ser el 27 d'agost de 1940. A aqusta pertanyen les restes de les 36 víctimes trobades en la part més profunda de la fossa, ha detallat la Generalitat en un comunicat.

Del que es va perpetrar el 29 d'agost s'han trobat 52 víctimes, mentre que del de l'11 de setembre s'han recuperat restes d'altres 33. Onze més pertanyen als afusellaments de l'endemà. Les 24 restants, les més superficials, van ser assassinades el 14 de setembre de 1940 i ja s'havien exhumat el 2012, durant la recerca de José Celda, un veí de Massamagrell buscat per les seues germanes i que va poder ser identificat.

Els estudis antropològics han permés detectar-hi la presència d'una dona, una dada que coincideix amb la informació extreta del registre del cementeri. La seua identificació definitiva, com la de la resta de víctimes els familiars de les quals hagen aportat material genètic que puga comparar-se, es farà a través de la Universitat de València i la fundació Fisabio.

Els especialistes ja han aconseguit identificar huit víctimes de la Fossa 112 amb tècniques de seqüenciació massiva d'ADN que permet una alta fiabilitat amb mostres de familiars de segon i tercer grau.

Paterna constata l’execució del nombre més gran de crims del franquisme

El cementeri de Paterna és el lloc on es constata l'execució del nombre més gran de crims contra la humanitat una vegada acabada la guerra. A Espanya, només el cementeri de l'Est de Madrid el supera en quantitat. L'inici de les matances va començar el mateix dia 3 d'abril de 1939, dos dies després de la declaració de la fi de la Guerra Civil, i va durar fins a l'any 1956, moment en el qual va tindre lloc l'últim assassinat d'un guerriller antifranquista en el mur d’afusellament.

Al cementeri municipal de Paterna hi ha al voltant de 135 fosses comunes on van ser depositades les víctimes de la repressió franquista després de ser executades en el mur i en altres llocs del municipi.

En total, van ser assassinades 2.238 persones provinents de diferents municipis valencians, així com d'altres localitats del territori espanyol.

També et pot interessar

stats