Familiars de quatre assassinats pel franquisme es querellen per a reclamar justícia

Els demandants volen que s'investiguen estos assassinats com a delictes de lesa humanitat i desaparició forçosa

Familiars de víctimes del franquisme durant la roda de premsa / À Punt NTC

Familiars de víctimes del franquisme han presentat quatre querelles al jutjat de Paterna amb l’objectiu de fer justícia. Asseguren que els assassinats es van cometre sense motius i que a Espanya els delictes durant la dictadura continues impunes

Les quatre querelles busquen acabar amb la impunitat del franquisme i tancar el dol. Els demandants, que tenen familiars soterrats en fosses comunes al cementeri de Paterna, al·leguen que els seus avis van ser assassinats per ideologia i sense cap justificació. “En cap expedient diu que es puguen demostrar els fets. De fet, per pertànyer a un determinat sindicat ja se'ls condemnava per un delicte d’adhesió a la rebel·lió”, explica el querellant Sergio Martínez Viana, l’avi del qual va ser assassinat el 1942. 

Els demandants volen que s'investiguen estos assassinats en qualitat de delictes de lesa humanitat i desaparició forçosa, que estan inclosos en el dret internacional. Demanen justícia per a uns fets que, fins ara, la judicatura ha decidit arxivar en el Tribunal Constitucional. “Ens querellem per la impunitat del franquisme. No es va fer justícia”, explica la querellant Carolina Martínez. 

Les demandes, presentades individualment, compten amb el suport de diferents associacions i arriben en un context en què el Partit Popular i Vox tramiten la llei de concòrdia, que qüestionen fins a tres relators de l'ONU. “Si abans de la norma hi haguera sentències fermes, hauria sigut més difícil que la llei de concòrdia arribara al parlament valencià” explica la portaveu d’Acció Ciutadana Contra la Impunitat del Franquisme. 

Per als denunciants, les quatre querelles representen un nou intent d'acabar amb el que consideren falta de justícia per part de l'estat amb les víctimes del franquisme. 

També et pot interessar

stats