Els crims franquistes de lesa humanitat no prescriuen, segons les víctimes

Consideren invàlids els arguments de la Fiscalia per a arxivar les querelles contra els suposats autors de les tortures.

Els crims franquistes de lesa humanitat no prescriuen, segons les víctimes
Els crims franquistes de lesa humanitat no prescriuen, segons les víctimes

Les víctimes de les tortures infligides per la policia de Franco a opositors a la dictadura defensen que aquests fets van constituir crims contra la humanitat i, per tant, no prescriuen. Consideren així que els arguments de la Fiscalia per a demanar l'arxivament de les querelles que han presentat contra els suposats autors no són vàlids.

La Fiscalia de València es va pronunciar aquest dijous a favor d'arxivar la causa que agrupa nombroses querelles contra torturadors policials franquistes en un jutjat valencià. La Fiscalia General de l'Estat considera que els fets han prescrit i els possibles culpables estarien emparats per la llei d'amnistia de 1977.

La plataforma de suport a l'anomenada Querella Argentina, que representa les nombroses víctimes de la policia franquista a la Comunitat Valenciana que han presentat querelles agrupades en aquesta causa, ha respost aquest divendres en un comunicat a la posició de la Fiscalia i s'ha oposat públicament a l'arxivament. A més, ha qualificat de "vergonya" que les persones afectades s'hagen assabentat de la posició de la Fiscalia Provincial pels mitjans de comunicació i no perquè el ministeri públic els haja informat. "En aquest país les víctimes de la repressió franquista han tingut i tenen un tractament indigne i desconsiderat", afirmen.

El nom de Querella Argentina deriva de la jutgessa argentina Maria Servini, que va ser la primera a obrir una causa per a investigar torturadors franquistes. Les peticions d'aquesta magistrada a la justícia espanyola van ser rebutjades i els querellants presentaren després acusacions individuals dins de l'àmbit de competència dels tribunals espanyols. Posteriorment, es van agrupar en unes poques causes, la majoria de les quals s'ha arxivat amb l'argument que els delictes han prescrit i els autors van ser exculpats per la llei d'amnistia de 1977.

També et pot interessar

stats