El germà de Teófilo del Valle presenta una querella perquè el crim no quede impune

Els familiars del primer mort de la Transició consideren que es tracta d'un delicte de lesa humanitat i que no ha prescrit

Imatge d'arxiu del treballador del calcer Teófilo del Valle / À Punt NTC

El febrer del 1976, el treballador del calcer Teófilo del Valle va morir per dispars de la Policia Armada en una protesta en què demanaven millores laborals. Considerat com el primer mort de la Transició, ningú va ser condemnat. Hui, 48 anys després, el seu germà ha presentat querella perquè el crim no continue impune. 

Des de l'Uruguai, on resideix, via telemàtica, José Antonio, germà de Teófilo del Valle, s'ha querellat contra els responsables de la seua mort. Tot i que han passat 48 anys, consideren que es tracta d'un delicte de lesa humanitat i que no ha prescrit. “Tal com diu el dret internacional, no prescriu mai. Encara que hagen passat 200 anys, es pot demanar justícia per aquests crims”, explica l’advocada del gabinet jurídic El Rogle, Iràdia Ruiz. 

Teófilo del Valle, nascut a Galícia, vivia amb la família a Elda. Només havien passat tres mesos de la mort de Franco, quan el 24 de febrer del 1976, durant una manifestació, moria d'uns quants dispars per l'esquena. Hi va haver un juí militar, però tots foren absolts. “Les proves d’allò que va passar aquella nit s’han mantingut intactes gràcies al jutge d’instrucció”, afirma Manuel de Juan, guionista i director de documental Las tres muertes de teófilo del Valle.

Segons la família, tots els responsables de l'assassinat de Teófilo del Valle estan encara vius. El policia que va disparar, tres caporals, i el ministre de Governació Rodolfo Martín Villa. Contra tots cincs va la querella.  

També et pot interessar

stats