La família d'un autista denuncia que l'expulsaren d'un autobús de l'EMT perquè molestava

L'home, amb una discapacitat intel·lectual del 67%, va abandonar l'autobús a instàncies del conductor i d'una patrulla de la Policia Local.

L\'EMT comunica que la treballadora investigada es va saltar l\'operativa per a les transferències
Un autobús de l'EMT en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Eduardo pateix un trastorn de l'espectre autista (TEA), té 36 anys i una discapacitat intel·lectual del 67%. La seua família ha presentat una denúncia a la Policia Nacional després que l'expulsaren d'un autobús de l'EMT de València. L'incident, del qual s'ha fet ressò la plataforma Defensa TEA, va ocórrer el 14 de març en la línia 93 de l'autobús.

Segons el relat de la família, un passatger es va queixar al conductor de les estereotípies d'Eduardo, és a dir, els moviments repetitius i involuntaris que no poden evitar alguns autistes. Expliquen que el conductor va instar Eduardo que callara i el va amenaçar d'expulsar-lo del transport públic. Finalment, va requerir la presència d'una patrulla de la Policia Local. Els agents el van obligar a baixar de l'autobús i, segons la denúncia, "una vegada al carrer el van escorcollar i el van interrogar, i després el van abandonar en un lloc desconegut".

La família, que també ha presentat una queixa a l'Oficina d'Atenció a la Ciutadania de l'EMT, assegura que l'incident ha comportat "greus trastorns" del son i del comportament a Eduardo, a qui li han hagut d'augmentar la dosi de medicació. Segons expliquen, des d'aleshores no s'atreveix a eixir a soles de casa.

"El van deixar en una zona que no coneixia i per sort va poder aplegar a casa, no saben molt bé com, perquè té limitacions per a comunicar-se. Va arribar molt nerviós i en estat de xoc, i a poc a poc han aconseguit que ens explicara què havia passat", apunta el portaveu de Defensa TEA, Alejandro Amblar, que explica que la falta de resposta a la petició d'explicacions a l'EMT i a la Policia Local ha motivat la denúncia policial. La plataforma ha animat la família a fer el pas per a donar visibilitat al cas. "Aquestes coses passen més del que pensem però per desgràcia no es fan públiques", assegura Amblar.

À Punt Notícies ha parlat amb Rosa Carrillo, germana d’Eduardo, que ha assegurat que “no és pot admetre” que les estereotípies d’una persona amb autisme incomoden la gent. “En una societat inclusiva cabem totes i tots, i si passen aquestes coses és per falta d’informació”, ha manifestat. A més, ha apuntat que fets com aquests suposen un retrocés en persones amb TEA ja que a les famílies els costa molt de temps aconseguir que siguen independents. 

Investigació interna a la Policia Local i l'EMT

L'EMT ha obert una investigació. Fonts de l'empresa municipal de transports han assegurat a À Punt que el conductor va "activar el protocol i va deixar en mans de la policia la investigació", després de rebre la queixa d'uns passatgers. 

Des de la Policia Local adverteixen que els "preocupen casos com aquest". Asseguren que s'ha activat una altra investigació interna per a conéixer al detall què hi ha passat, i que esperaran el resultat abans d'oferir una explicació pública.

"Si l'EMT va establir un protocol, creiem que cal revisar-lo perquè amenaçar un passatger amb autisme, perquè calle, d'abandonar l'autobús no és admissible", lamenta Alejandro Amblar, que qüestiona especialment la intervenció policial. "No va ser la manera adequada de fer-lo baixar, i damunt escorcollar-lo i interrogar-lo, i deixar-lo allà, sense avisar la família" explica. 

Des de la Plataforma TEA no s'expliquen com ni el conductor ni els agents policials s'adonaren de la discapacitat d'Eduardo i recorden que els cossos i les forces de seguretat estan obligats a conéixer, i utilitzar protocols específics per a tractar persones diagnosticades amb TEA.

També et pot interessar

stats