Els fallers no contemplen l'Ofrena sense músics i proposen que es facen test d'antígens

El regidor de Cultura Festiva de València, Carlos Galiana, ha dit que és "evident, si hi ha una Ofrena, hi ha músics. No s'entén d'una altra manera, la consellera ha de treballar en aquest aspecte"

Imatge d'arxiu de les bandes de música a l'Ofrena a la Verge
Imatge d'arxiu de les bandes de música a l'Ofrena a la Mare de Déu / À Punt NTC

Representants del món faller han insistit que no contemplen l'Ofrena sense músics i han plantejat com a mesura de seguretat que es facen test d'antígens als músics, "sobretot els instruments de vent". Això sí, han recordat que les cercaviles segueixen sense estar permeses i que la Conselleria de Sanitat haurà de modificar la normativa actual perquè siguen possibles.

Així ho han exposat els presidents de Junta Central Fallera (JCF), Carlos Galiana, i de la Federació de Falles de Borriana, Salvador Doménech, de cara a la celebració de l'Ofrena a les localitats que celebren Falles entre setembre i octubre, com la ciutat de València, de l'1 al 5 del pròxim mes. Per a falleres i fallers s'imposa l'ús de la mascareta, mentre que, per als músics, la prova d'antígens i la distància de seguretat. 

Aquest dimarts, la taula de seguiment entre la Conselleria de Sanitat i el món faller ha acordat la celebració de l'Ofrena amb un recorregut tancat i sense públic per a evitar aglomeracions. Igual que la resta d'actes, aquesta desfilada obligarà a portar màscara i a garantir en tot moment la distància de seguretat.

Galiana, en declaracions als mitjans després de la reunió, ha garantit que intentaran "minimitzar al màxim" l'assistència de públic i ha convidat a gaudir d'aquesta desfilada i de la resta d'actes per televisió, a més de puntualitzar que és necessari un canvi de la normativa perquè les cercaviles estiguen permeses.

No s’entén una Ofrena sense bandes de música

"Si hi ha una ofrena hi ha músics, no s'entén d'una altra manera, la consellera ha de treballar en aquest aspecte", ha remarcat el també regidor de Cultura Festiva de València sobre la participació de les bandes en l'Ofrena.

En la mateixa línia, Doménech ha defensat que no es concep una Ofrena sense bandes de música i ha sostingut que "seria recomanable" que els integrants de les bandes es realitzaren test d'antígens, igual que ja es du a terme en activitats com a campaments, "sobretot als instruments de vent".

Però, ha remarcat, en qualsevol cas, que els tests d'antígens són una recomanació perquè les bandes "ja ho tenen controlat". "No és una cosa obligatòria, però, com més sucre, més dolç", ha puntualitzat.

El també membre de la taula de seguiment ha assenyalat que als pobles hi ha menys risc d'aglomeracions i ha garantit que les televisions emetran els actes. També ha coincidit que Sanitat haurà de permetre les cercaviles i ha rebutjat que siga únicament una "excepció" per a l'Ofrena.

En la mateixa línia s’expressaven aquest dilluns Miguel Prim, vicepresident de la Interagrupació de Falles de València i Daniela González, presidenta de les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana. 

Mentre que Prim destacava que “per als músics de vent caldria reforçar la distància entre ells així com entre les diferents comissions i també fer-los un test d’antígens”. Daniela González recordava que les bandes de música són una part fonamental de la festa. 

També et pot interessar

stats