Com expliquem el coronavirus als més menuts?

Si mai has parlat sobre el coronavirus amb els teus fills o filles, potser ara és el moment. Et donem unes recomanacions sobre com fer-ho.

Pixabay
Pixabay
12 de març 2020 - 13:30

Les famílies que encara no han explicat als més menuts què és la crisi del coronavirus han de fer-ho ja. Us donem alguns consells.

Si ja saben de què va el coronavirus

Primer de tot, has de confirmar què sap el xiquet o la xiqueta sobre el tema, ja que, depenent de l’edat, és molt probable que haja escoltat parlar d’aquest virus, en l’entorn familiar i d’amics, en l’escola o en els mitjans de comunicació. És prioritari respondre a totes les preguntes que ens facen de manera clara i senzilla i, sobretot, transmetre calma.

Si és la primera vegada que escolten parlar del coronavirus

  • Primer presentarem què és el coronavirus. Explicarem que es tracta d’un virus que va aparéixer en 2019 a la Xina i que ha començat a estendre’s per tot el món, fins arribar al lloc on vivim.
  • En segon lloc, informarem dels símptomes que provoca: tos, febra i dificultat per a respirar. És important avisar que només els professionals de la sanitat poden determinar qui té coronavirus i qui no, de manera que no puguen acusar cap persona que tussa o tinga febra.

Finalment, el punt clau és encoratjar els més menuts i dir-los que tenen un paper a fer en aquesta crisi. Depenent de l’edat, ho pots plantejar com un joc, en què tots i totes podem combatre el virus amb unes mesures d’higiene molt senzilles:

Aquest cartell del Ministeri de Sanitat inclou els pasos a seguir per a rentar-se les mans correctament Font: Ministeri de Sanitat

El Ministeri de Sanitat ha desplegat una campanya amb il·lustracions que fan més fàcil comprendre com rentar-se bé les mans. La Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana, per la seua part, ha compartit un vídeo en què recorda que hem de “fer vida normal amb la família i els amics”.

El coronavirus no afecta de la mateixa manera els més menuts

Les autoritats sanitàries asseguren que els xiquets i les xiquetes són “grans transmissors” del coronavirus. La seua càrrega viral és més elevada que la de la resta de la població. No obstant, és més difícil de detectar perquè presenten els símptomes de manera lleu o, fins i tot, són pacients asimptomàtics.

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, ha insistit en el fet que als xiquets i xiquets "els afecta menys i, en general, tenen una evolució clínica molt més benigna, amb una mortalitat realment baixa". Segons les dades, en les persones menors de 9 anys no hi ha hagut cap defunció, i entre les que tenen de 9 a 20 anys la letalitat és del 0,2 per cent.

També et pot interessar

stats