Els experts estimen que, a la Comunitat Valenciana, hi ha 3.000 casos de menors furtats des del 1934

La Universitat d'Alacant acull un seminari amb familiars i experts en els casos de menors desapareguts.

Jornada sobre xiquets furtats a Alacant
Jornada sobre xiquets furtats a Alacant / Rafa Bernabeu



Aprofundir sobre una de les parts més tristes del nostre passat. Amb aquest objectiu, la Universitat d'Alacant ha unit hui en un mateix espai investigadors, estudiants i familiars de menors furtats. Una oportunitat per a compartir vivències i recordar que, a Espanya, hi ha en aquests moments moltes famílies, moltes mares, que busquen el seu fill. "Tenim l'obligació de donar suport a aquestes famílies que esperen durant anys la possibilitat d'aclarir què va passar amb els seus fills o xiquets furtats que no saben qui són els seus autèntics pares" assegura Neus Roig, antropòloga i presidenta de l'Observatori de Desaparició Forçada de Menors.  

A Espanya  hi ha 300.000 casos de xiquets furtats, 3.000 dels quals, a la Comunitat Valenciana. "Són uns càlculs que els investigadors han fet sobre les denúncies, però sabem que hi ha més casos amagats", diu Modesta Crespo Salazar, comare i doctora en Ciències de la Salut a la Universitat d'Alacant, 

L'Observatori estableix 3 fases en la pràctica del robatori menors: la primera que comença al 1934 com un mètode de càstig a les republicanes empresonades; la segona, que comprén el període que va des del 1952 al 1978 com a repressió contra les fadrines embarassades, i la tercera, que és la del negoci, i que va del 1978 al 1996. "A partir dels anys 70, quan les dones comencen a utilitzar ja mètodes anticonceptius i no hi ha tants embarassos, un xiquet podia costar fins a 12.000 euros. Són factures que jo he vist, era el preu d'una casa",  afirma Neus Roig.

" Em donaren un xiquet mort que no era el meu"

Matilde Ruiz va donar a llum a València el segon fill l'any 1973. Era un xiquet completament sà. A la nit, les infermeres se l'emportaren al "cuco", unes habitacions on solien estar els xiquets i, a les 6 del matí "vaig anar a agafar el meu fill i hi vaig trobar un xiquet congelat, era de pedra i negre, i l'infermera se'l va emportar ". A Matilde li digueren que el seu fill havia mort de forma natural poc abans de les 6 del matí  "però eixe xiquet estava negre i vaig demanar tornar a vore'l, i eixe no era el meu fill". Esta dona de Carlet espera des de fa 9 anys que un jutge autoritze una exhumació per a demostrar que el cos que li donaren no és el del seu fill.

"Sempre triaven les dones joves com Matilde i que arribaven sense família a l'hospital", diu Neus Roig. Aquesta investigadora ha aconseguit entrevistar unes quantes comares d'aquella època. Elles eren les que els feien una creu, i això significava que rebutjaven el xiquet. De vegades arribaven a adormir les mares durant 3 dies i, quan es despertaven, els comunicaven que el xiquet era mort. "Una comare de Barcelona em va dir que era el millor  sistema, perquè d'altra manera ploraven i costava molt traure'ls el xiquet de damunt".  A Espanya hi ha encara 2.000 casos de menors desapareguts a la força sense resoldre.

També et pot interessar

stats