Experts del CEU, l'UJI i la UNIR alerten sobre els riscos de l'obsessió pel cos en un "tsunami estètic"

En el seu treball destaquen que els excessos estètics i esportius comencen a plantejar un problema de salut pública.

Els experts proposen suplantar l'esport sense control per una activitat física "sana i intel·ligent"
Els experts proposen suplantar l'esport sense control per una activitat física "sana i intel·ligent" / Alora Griffiths (Unsplash)

Cada vegada més gent vol veure's jove i sexy, prima o musculosa. Les icones de moda exigeixen una carrera contra el temps, contra l'arruga, contra el greix. Multitud d'adolescents i joves, però també adults, només busquen ‘m’agrada’ per a sentir-se bé. I molts emprenen el camí de la imitació de models estètics que denominen “bellesa fantasma”, perquè són icones inassolibles per a la majoria de la humanitat. "Emprendre el camí de la seua imitació desemboca en crisis estètiques, físiques i d'identitat", segons ha explicat el professor de Bioètica en Ciències de la Salut de la Universitat CEU Cardenal Herrera, Emilio García Sánchez, que coordina el treball fet per experts del CEU UCH, la Universitat Jaume I de Castelló (UJI) i de la Universitat Internacional de La Rioja (UNIR) i que analitza les conseqüències del "'tsunami estètic" de la societat actual.

En l'obra Belleza fantasma i deporte a lo loco plantegen recomanacions per a la recerca d'una bellesa més real i alerten sobre els riscos de "l'obsessió" pel cos i la imatge. Emilio García Sánchez afirma que "davant del creixement de la preocupació per la imatge corporal, els excessos estètics i esportius comencen a plantejar un problema de salut pública".

Davant d’aquest escenari, els autors realitzen també un conjunt de propostes efectives que busquen recuperar el "sentit valuós i no obsessiu que la bellesa i l'esport tenen en la vida de les persones".

De la bellesa fantasma a la bellesa real

Els experts subratllen que la pressió cosmètica és forta i suggereixen "un itinerari que transmute la bellesa fantasma en una bellesa real". Així, proposen suplantar l'esport sense control per una activitat física "sana i intel·ligent", que vigoritze el cos. Enfront d'aquesta bellesa epidèrmica i superficial, la bellesa real, segons els experts, hauria d'estar més d'acord amb la dignitat humana. 

Els autors, experts en diferents àrees, apunten que l'excés de dietes, líftings, hormones i exercici físic estan causant "autolesions físiques i crisis d'identitat personal o trastorns com anorèxia, bulímia i vigorèxia". Uns altres s'obsessionen tant amb el seu cos que viuen en gimnasos, naveguen per webs “tòxiques” o consumeixen addictivament tractaments i productes de bellesa, alerta el treball.

Presentació al palau de Colomina-CEU de València

Els cinc especialistes de les tres universitats acaben de publicar aquest treball, editat per Teconté, i que es presentarà amb presència dels autors aquest dimarts al palau de Colomina-CEU de València.

També et pot interessar

stats