Expedient disciplinari als tres funcionaris de la presó de Villena per la reducció d’un pres

Hi ha una investigació judicial oberta i serà un jutge el que determinarà si va haver-hi excés de força 

Concentració a les portes de la presó de Villena en rebuig a l'agressió a la subdirectora
Concentració a les portes de la presó de Villena en rebuig de l'agressió a la subdirectora / À Punt NTC
09 de setembre 2021 - 16:19

Institucions Penitenciàries ha obert expedient disciplinari per l'actuació dels tres funcionaris de la presó de Villena (en la reducció d'un pres el 16 d'agost, segons ha informat el secretari general d'aquest organisme, Ángel Luis Ortiz, qui ha participat en la concentració celebrada aquest dijous a les portes de la presó contra l'atac de dilluns de diversos encaputxats a la subdirectora de seguretat, que havia de declarar sobre aquest incident i a qui els agressors van amenaçar dient-li que tinguera la "boca tancada" en aquesta investigació.

Ortiz, que ha advertit que "qualsevol comportament irregular tindrà una resposta tan justa com contundent", ha indicat que a més de l'expedient disciplinari, existeix una investigació judicial oberta i serà un jutge el que determinarà si "va haver-hi excés de força per part dels funcionaris o si el que agredeix és l'intern". Així mateix, ha qualificat d'"aventurat" traure conclusions sobre la possibilitat de relacionar aquesta actuació dels funcionaris amb l'agressió a la subdirectora i ha afegit que són procediments diferents.

Així ho ha indicat en declaracions als mitjans a la porta de la presó, convocada per a condemnar l'atac a la subdirectora d'Alacant II, i a la qual també ha assistit la subdelegada del govern, Araceli Poblador. Les concentracions, a més de Villena, s'han celebrat en la resta de presons i en la seu de la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries a Madrid.

Poblador ha expressat el seu "suport" i "condemna ferma" a l'agressió a la subdirectora i ha afirmat que el govern està posant "totes les ferramentes necessàries" per a aclarir els fets en el "menor temps possible". "Des del primer minut estem intentant aclarir els fets però podem entendre que és complicat perquè açò va ocórrer a Benidorm. S'estan posant totes les ferramentes perquè açò s'aclarisca com més prompte millor", ha indicat la subdelegada.

Preguntat per si creu que va haver-hi actuació desmesurada per part dels funcionaris implicats en aquella reducció pel que reflecteixen les gravacions, el responsable d'Institucions Penitenciàries ha assenyalat que serà l'expedient l'encarregat de determinar si l'actuació va ser correcta o no". "Per a això està l'expedient disciplinari, per a determinar si l'actuació va ser correcta o no, amb la garantia que l'expedient que obrim està condicionat pel procediment judicial que se segueix en el jutjat de Villena per a saber què va ocórrer", ha exposat.

 Els tres funcionaris estan de baixa

Al mateix temps, ha confirmat que els tres funcionaris estan de baixa des del 16 d'agost, data en la qual van ocórrer els fets, per les agressions i lesions patides. Per aquest motiu, ha dit, no ha pogut parlar amb ells.

Ortiz ha assenyalat que es tracta de dos processos diferents: d'una banda, està la reducció del reclús, sobre la qual s'ha realitzat una investigació prèvia que està quasi acabada amb les declaracions que s'han rebut i el complement de les imatges obtingudes i que es transformarà en un expedient disciplinari. Així, hi ha dos procediments judicials: el que es refereix al fet en si a la presó i un altre per l'agressió que ha patit la subdirectora.

També ha assenyalat que no li consta que hi haja precedents relacionats amb els funcionaris. De la mateixa manera, ha indicat que la subdirectora de la presó "se sent amb força". "La veig una professional íntegra que té molt clar quina ha de ser l'actuació d'un funcionari públic", ha remarcat.

Sobre l'intern de l'incident, Ortiz ha explicat que no pateix cap malaltia mental però sí que està "en un programa per a aquelles persones que tenen algun problema de salut mental". El reclús ha sigut observat per diversos metges i hi ha informe de les lesions patides. Ara està en una presó de la Comunitat Valenciana, es troba bé i se li ha oferit declarar en les investigacions prèvies.

També et pot interessar

stats