Uns encaputxats agredeixen la subdirectora de la presó de Villena hores abans de declarar en un procés intern contra funcionaris

Entre cinc i sis persones van atacar la dona a la porta de casa dies després de rebre amenaces al mòbil perquè esborrara les imatges de la presumpta agressió a un intern

Exterior de la presó de Villena
Exterior de la presó de Villena / À Punt NTC
07 de setembre 2021 - 13:14

Institucions Penitenciàries i la Guàrdia Civil investiguen l'agressió a la subdirectora de seguretat de la presó de Villena per cinc o sis individus encaputxats en la vespra de la seua declaració, aquest dimarts, en un procediment intern per l'actuació de tres funcionaris per a reduir un intern, amb un trastorn mental, el passat 16 d'agost.

L'atac es va produir a les set del matí d'aquest dilluns, quan la subdirectora eixia del domicili en direcció a la presó. Segons Institucions Penitenciàries, tres dels agressors "la van immobilitzar per darrere mentre un altre li va propinar dos forts colps en la cara alhora que l'amenaçava que mantinguera "la boca tancada" en la declaració que havia de prestar aquest dimarts.

La dona ha denunciat els fets la Guàrdia Civil i Institucions Penitenciàries ha obert en paral·lel una investigació interna.

"Està dolguda, va patir diversos impactes, té alguns hematomes i, tot i que està bé psicològicament, sabem que deixa marca que t'agredisquen en el teu lloc de treball", ha explicat a À Punt Fran Mauri, el secretari d'organització del sindicat Acaip-UGT, després de parlar amb la víctima, que feia tres mesos que estava en el càrrec.

En la condició de subdirectora de seguretat custodiava les imatges que les càmeres de la presó captaren sobre l'incident d'agost. La gravació, en qual es veu els tres funcionaris colpejant i immobilitzant amb les seues defenses a l'inter, demuntava la versió inicial que havien comunicat els treballadors, que havien denunciat haver sigut agredits pel reclús. En els últims dies la subdirectora havia rebut dues amenaces telefòniques a través d'un número ocult instant-la a esborrar les imatges.

Amenaces en un xat de funcionaris de presons

La primera va produir-se en el WhatsApp del grup de funcionaris de presons "El teu abandó em pot matar". "Anem contra el teu director i, si hem d'emportar-se't per davant, ho farem. Et fotrem la vida per gossa" es pot llegir en el missatge, que ha divulgat l'agència Efe. A continuació la subdirectora va rebre un SMS en el qual es pot llegir "fes com la resta de subdirectors i limita't a seguir instruccions. Sabem que teniu imatges: esborra-les o assumeix les conseqüències".

Dies després, la dona va denunciar la desaparició del seu telèfon al lloc de treball, un fet que, juntament amb les amenaces, ha posat en coneixement dels inspectors perquè s'afegiren a l'expedient d'investigació obert sobre l'agressió al reclús.

"El teu abandó em pot matar" ha negat qualsevol relació amb els fets. L'associació ha emés un comunicat de condemna a l'agressió i ha anunciat que es personarà com a part en la denúncia.

El màxim responsable d'Institucions Penitenciàries, Ángel López Ortiz, ha contactat directament amb la víctima per a conéixer els fets i posar a la seua disposició les ferramentes legals del departament per a resoldre el cas.

Paral·lelament, Acaip ha enviat una nota de condemna als autors i instigadors de l'atac, i en suport de la funcionària. El sindicat posa l'accent en "l'elevada xifra d'agressions" als treballadors i treballadores dels centres penitenciaris i destaca el de Villena entre els més conflictius. Acaip reclama millores en seguretat i reivindica atorgar als funcionaris la condició d'agents de l'autoritat, que sancionaria les eventuals lesions que patisquen en l'exercici de les seues funcions en la jurisdicció penal, amb penes més severes.

També et pot interessar

stats