Les excavacions al camp de concentració d’Albatera acaben amb una troballa històrica

Per primera vegada en tot l’estat espanyol s’ha pogut recuperar un barracó sencer d’un camp de concentració

Al camp de concentració d'Albatera hi va haver més de 15.000 presos republicans després de la Guerra Civil / À Punt NTC
Manel Biosca
Rafael Martínez
22 d'octubre 2021 - 17:20

Els treballs arqueològics al camp de concentració d'Albatera arriben a la recta final i el balanç que en fan els responsables és ben positiu. 

Construït el 1937 com a camp de treball amb capacitat per a 1.500 persones per la Segona República, es va convertir en un camp de concentració després de l'entrada de les tropes del general Franco a Alacant. Pels seus barracons van passar vora 15.000 detinguts, molts dels quals no van sobreviure. 

Imatge aèria del camp de concentració d'Albatera
Imatge aèria del camp de concentració d'Albatera / À Punt NTC

La investigació va començar en 2020 i ara arriba a la fi després d’haver aconseguit una fita històrica: per primera vegada a tot l’estat espanyol s’ha aconseguit recuperar l’estructura sencera d’un barracó. L’edifici feia 60 mentres de logintud, 7 d’amplària i més de 5 d’alçada, explica a À Punt el director de l’excavació Felipe Mejías. I, malgrat que l'estructura està molt deteriorada, l’han poguda desenterrar sencera i saben, per exemple, que disposava de 60 pilars perquè es conserven tots. 

Imatge d'arxiu d'un dels barracons del camp de concentració d'Albatera
Imatge d'arxiu d'un dels barracons del camp de concentració d'Albatera / À Punt NTC

La troballa d’una fossa sèptica descoberta en els últims moments donarà més pistes a l’equip d’investigació, indica Mejías, i també la de la fossa comuna, que està encara no s'ha localitzat. 

Els testimonis verbals, vitals per a la investigació

Tan importants com les excavacions han sigut els testimonis verbals com el d’Antonio Mesa, un veí de Sant Isidre que als anys 70 va descobrir un cos soterrat mentre llaurava i, per por, havia guardat silenci fins ara. També el del pare d’Enrique Urquijo, un bilbaí que va lluitar a les files republicanes i després de passar per diversos camps de concentració va acabar reclòs durant uns mesos a Albatera. Abans de morir, conta el seu fill, va voler tornar a la zona per a trobar-se amb unes dones que durant aquells amargs dies li passaren alguna cosa per menjar i l’ajudaren a eixir viu i poder tornar amb la seua família. 

L’entrevista sencera a Enrique Urquijo es pot escoltar en aquest capítol de la secció Tenim Memòria de Les Notícies del Matí.

Pel que fa al que queda actualment del camp de concentració d'Albatera, hi ha un projecte per a convertir-lo en un gran centre d’interpretació.

També et pot interessar

stats