Com eviten els tallafocs que un incendi afecte una zona poblada?

L’associació Agricolaris manté els camps de Los Calpes cultivats i això va frenar l’arribada del foc en l’incendi de l’Alt Millars

Los Calpes cultiva el camp com a mesura de tallafocs / À Punt NTC

L'incendi de Vilanova de Viver iniciat el passat 23 de març va calcinar més de 4.700 hectàrees de bosc. Un mes després que es declarara, les flames han deixat al descobert gran quantitat de marges de pedra testimoni del treball d'aquells terrenys de secà abandonats. 

La pedania de Los Calpes, a l’Alt Millars, es va convertir en un tallafocs enmig de la virulència de les flames i tot gràcies al treball de l’associació Agricolaris que lluita per fer possible la vida a l'entorn rural. Tal com ha explicat una de les seues integrants, Eva Sanchis, l’objectiu d’aquest projecte sense ànim de lucre és mantenir els camps cultivats que envolten els pobles perquè aquests funcionen com a tallafocs. A més, en cas de cedir-les, també transformar les parcel·les forestals en agrícoles. 

El també membre d’Agricolaris Juan Miguel Collado reconeix que s’ha de mantenir un equilibri entre el treball als boscos i al camp: “si la visió de conjunt es perd anem malament”. A més, ha reconegut que és més econòmic treballar el camp que desbrossar-lo. “Si vivim ací és perquè sentim el territori. Ens agrada la terra i ens hem quedat per a defensar-la”, ha manifestat Collado. 

També et pot interessar

stats