Com evitar riscos a la piscina durant l'estiu?

Amb la temporada alta en marxa, els socorristes treballen sense parar aquests dies per a previndre els accidents a la piscina

Xiquets es llancen a la piscina, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Amb la temporada d'estiu en marxa, els socorristes treballen a destall aquests dies per a previndre els accidents a la piscina, un espai aquàtic que moltes vegades no disposa de vigilància i on els menors són els més vulnerables. Ahir a una xiqueta se li va quedar atrapat un braç en un skimmer, en una de les obertures que serveixen per a separar i netejar l'aigua. Els experts aconsellen més supervisió als pares i mares i responsabilitat als xiquets.

L'accident de dimarts va crear moments d'angoixa, que es visqueren a la piscina descoberta d'Alzira. La víctima va ser una xiqueta de tres anys i els bombers del Consorci de València van necessitar dues hores per a alliberar-la. La col·laboració dels i les banyistes va ser fonamental a l’hora de mantindre la xiqueta immòbil, amb el cap fora de l'aigua i tractant de tranquil·litzar-la. La van traslladar a l'Hospital de la Ribera. Afortunadament, aquest cas no és habitual, com tampoc el del xiquet que va estar a punt de morir ofegat fa una setmana a Ibros (Jaén), en absorbir-lo la depuradora de la piscina. La temporada d'estiu acaba de començar i a les grans instal·lacions municipals cal extremar la vigilància. 

Marina, socorrista de Grupo Caps, explica que és molt important vigilar els xiquets i que siguen responsables no jugant prop de l’aigua ni fent tot allò que incloga salts a la piscina que puguen ser de risc: "Intentar que els xiquets no juguen com a ases, intentar no jugar a escabussar-se, que no salten... Intentar previndre els salts, els mortals, córrer per les instal·lacions...".

La demanda de socorristes s'ha disparat els últims anys i aquests dies la Creu Roja fa cursets de formació. Avisen que moltes comunitats de veïns no disposen de vigilància i en els casos de piscines particulars recorden les principals mesures que cal que tinguen en compte els pares i les mares, recordant que els xiquets no acudisquen a soles a la piscina, ni en les hores centrals del dia.

L'any passat la Valenciana va ser la comunitat autònoma d'Espanya on van morir més persones –67– en espais aquàtics. Enguany fins al maig ja s'havien registrat set víctimes mortals.

També et pot interessar

stats