Europa resol aquesta setmana si el conegut com impost al sol és legal

La setència podria traduir-se en una factura milionària per al govern espanyol, atés que hi ha milers de demandes interposades.

VÍDEO | Europa resol aquesta setmana si el conegut com impost al sol és legal
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
Fran Martínez
Celia Ramírez
28 de febrer 2021 - 10:35

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) es pronunciarà el dia 3 de març sobre si l’Impost sobre el Valor de Producció d’Energia Elèctrica (Ivpee), conegut com a “impost al sol”, contravé el dret comunitari. El tribunal dictarà sentència arran la demanda d’una empresa valenciana, Promociones Oliva Park SL. Aquest cas és el denominat “plet testimoni”, el primer que es jutja en el tribunal europeu per aquesta causa i servirà de referent, ja que establirà jurisprudència per a milers de demandes interposades contra l’estat espanyol per aquesta taxa.

La sentència, si ariba a ser favorable, podria impactar la hisenda estatal, ja que el TJUE podria declarar nul l’impost i obligar el govern espanyol a tornar els diners que s’han recaptat des que l’Ivpee va entrar en vigor i que no hagen prescrit. La factura milionària depén de la demanda que el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) va elevar al tribunal europeu el 22 de febrer de 2019 per unanimitat.

L’impost del 7%, que grava tota la producció elèctrica, està recollit en la Llei 15/2012 de mesures fiscals per a la sostenibilitat energètica que va aprovar el govern de Mariano Rajoy i es va justificar amb el dèficit de tarifa del sistema elèctric. Aquesta taxa perjudicava sobretot empreses d'energies renovables.

Els preus de les subhastes d'energia apunten que les empreses productores han repercutit l'impost als consumidors des de 2013. Tot i això, la devolució d'aquests diners no seria automàtica.

També et pot interessar

stats