Europa celebra el Dia de la Salut Sexual i Reproductiva

El col·lectiu Lambda centra la jornada en les parelles serodiscordants, amb un dels dos membres positiu en VIH i l'altre negatiu.

Test d'embaràs i diversos mètodes anticonceptius
Test d'embaràs i diversos mètodes anticonceptius

Aquest diumenge, coincidint amb el dia de Sant Valentí, se celebra el Dia Europeu de Salut Sexual i Reproductiva, un concepte que l’OMS entén com un estat de benestar físic, mental i social en relació amb la sexualitat.

És probable que associem aquest dia amb la prevenció d’ITS (infeccions de transmissió sexual), però la realitat és que aquest és només un més dels aspectes de la salut sexual, que no es redueix a una qüestió física, sinó que incorpora també una vessant psicològica i social.

Precisament en aquestes qüestions aprofundia el programa d’educació sexual 69 raons, on la sexòloga Lara Avargues explicava als instituts de secundària tot allò relacionat amb la salut sexual: des dels mètodes anticonceptius, passant per l’acceptació del nostre cos, la diversitat sexual o el mite de la “mitja taronja”.

Tal com explica Lara Avargues cal tindre present que per a ser feliç no cal tindre parella, per més que ens arriben “missatges de sant Valentí, ofertes de menús de 2x1 o viatges per a dues persones”. “Cal anar més allà d’aquestes idees que sovint interioritzem” assegura la sexòloga i per això reivindica l’amor propi “enamora’t de tu, de la vida i després, de qui tu vulgues. Només així construirem relacions sanes”.

Lambda centra la commemoració del Dia de la Salut Sexual en parelles serodiscordants

Lambda, col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar, centra enguany la commemoració del Dia Europeu de la Salut Sexual i Reproductiva en la importància de la prevenció en parelles serodiscordants. Aquest concepte fa referència a aquelles parelles en què un dels dos és positiu en VIH i l’altre, negatiu. En aquests casos, a banda de l’ús del preservatiu, es recomana la subministració de profilaxi preexposició o PrEP, una combinació de dos medicaments que redueix el risc de contraure el VIH en les relacions sexuals en aproximadament un 99% si es pren de forma constant.

«Una de les primeres reaccions davant d’un diagnòstic positiu de VIH és la por, per la persona mateixa i per si ha pogut infectar alguna persona més», explica Tina Belando, psicòloga responsable dels programes de salut sexual de Lambda. El desconeixement general sobre l’evolució que hi ha hagut en els darrers anys respecte als tractaments preventius i de control de la càrrega vírica és gran: «Molta gent encara no sap que les persones amb VIH en tractament amb una càrrega viral indetectable no transmeten el VIH», explica la tècnica del col·lectiu LGTB+.

No obstant això, Lambda insisteix que qualsevol persona amb una vida sexual activa ha de realitzar-se proves d’ITS almenys una vegada a l'any per a evitar diagnòstics tardans i, així, parar la transmissió del virus. Així mateix, recorden la importància que els joves tinguen una educació sexual adequada. Per això, Lambda rellança el joc en línia ITS Lambda, sota el lema Véncer les ITS, que va presentar ara fa un any amb una versió mòbil pensada per a la gent més jove, a partir de 14 anys.

També et pot interessar

stats