I si et toca la Grossa de Nadal?
Comença el compte arrere per al sorteig de Nadal, que enguany repartirà 2.380 milions d'euros en premis.
Els dos bombos i les 100.000 boles del sorteig ja estan preparats al Teatro Real perquè comencen a rodar els números dels premis de la loteria. Tots, des del 00000 fins al 99.999, estan dins del bombo. I tots tenen les mateixes possibilitats d'eixir premiats.
Però, i si recorrem a l'estadística? Segons la SELAE (Societat Estatal de Loteries i Apostes de l'Estat), el número 5 és el que més vegades ha tocat al llarg de tota la història de la Grossa, celebrat des de l'any 1812. Ha resultat premiat en un total de 32 ocasions. Seguit del número 5 trobem el 4 i el 6, premiat en 27 ocasions. Curiositats estadístiques que situen l'1 a l'extrem contrari: aquesta és la terminació menys premiada i en dos segles de sorteig sols ha tocat en huit ocasions.
Curiositats i llegendes
La idea estesa entre els ciutadans que els números baixos no guanyen mai és una superstició que no se sosté amb les dades estadístiques. Els números de tres xifres han sigut premiats fins a tres vegades, tot i ser els menys sol·licitats. El 523 va obtindre el primer premi l'any 1828, el 615 l'any 1866 i el 675 en l'any 1962.
El número 79.250 ha sigut el número més alt premiat en la història de la loteria de Nadal, en concret, l'any 2010. I va eixir just a mitjan sorteig, en el sisé filferro de la cinquena taula, d'un total de nou taules.
Així mateix, hi ha números premiats sencers que s'han repetit al llarg dels anys. És el cas del 15.640 (premiat el 1956 i el 1978) i el 20.297 (premiat l'any 1903 i el 2006).
Any rere any, els participants busquen números que coincidisquen amb esdeveniments personals, però també amb dates destacades relacionades amb persones famoses com naixements, casaments, defuncions, dimissions i, fins i tot, entrades a la presó.
Com a curiositat, el 69.069, un número eròtic molt demanat, va eixir premiat amb un cinqué premi el 2010.
Com compartir un dècim de forma segura
L'Organització de Consumidors i Usuaris ha publicat una sèrie de recomanacions i consells amb motiu de la celebració del sorteig:
1. Fer fotocòpies dels dècims. Un dècim de loteria és un document al portador, és a dir, que el premi el rep qui el té en el seu poder. Per tant, si es comparteix, s'ha de fotocopiar i entregar a cada participant una còpia signada (amb el nom i DNI del depositari).
2. Deixar constància per escrit. En la còpia signada s'ha d'indicar que la persona juga amb aquest número, sèrie, fracció i sorteig, amb un quantitat d'euros determinada.
3. Denunciar en comissaria en cas de pèrdua. Si es perd o es pateix el robatori del dècim, l'OCU destaca que és “fonamental” denunciar davant de la Policia Nacional o la Guàrdia Civil i en la denúncia s'ha de fer constar el major nombre de dades possible (fotos o fotocòpies del dècim), identificant clarament el número, la sèrie i la fracció.
4. Identificar tots els guanyadors. Si es pretén cobrar un premi compartit, l'OCU ha indicat que cal identificar en el banc cada guanyador i el seu percentatge de participació. L'organització assenyala que els bancs poden abonar el premi sencer en el compte de la persona que ja és titular d'un compte de l'entitat per a després repartir les quanties segons el que s’haja convingut. No obstant, algunes entitats ofereixen la possibilitat de pagar directament a cada participant mitjançant xec o transferència.
5. Les fotos de Whatsapp són vàlides. L’OCU ha indicat que en l'actualitat també es pot enviar una foto del dècim per correu electrònic o per un altre mitjà de missatgeria instantània, com pot ser el cas de WhatsApp. Segons l'OCU, això pot ser una prova, sempre que apareguen les dades del depositari, els participants i la participació de cadascun. “Si l'altra part impugna aquesta prova per considerar que s'ha manipulat, caldria demostrar-ho”, recalca la OCU.
Els premis de menys de 10.000 euros, exempts de tributació
Tots els dècims del sorteig premiats amb 10.000 euros o menys estaran exempts de tributació. És la gran novetat en termes fiscals del sorteig d'enguany. Així mateix, la tributació dels dècims premiats amb més de 10.000 es farà de forma proporcional.
Per posar-ne un exemple, un premi de 100.000 euros tributa al 20% sobre 90.000 euros (100.000 - 10.000), de manera que es practicaria una retenció de 18.000 euros i se’n percebrien 82.000, segons explica l'Agència Tributària.
En el cas dels premis compartits (grup d'amics o parents, penyes, confraries, etc.), en què el premi es reparteix entre tots els participants, s'han de distribuir els 10.000 euros que estan exempts entre tots els beneficiaris en proporció al seu percentatge de participació.
La persona que s'encarregue de repartir el premi que figure com a beneficiari únic (o com a gestor de cobrament) per haver-ho manifestat així en el moment del cobrament del premi, haurà de poder acreditar davant de l'Administració Tributària que el premi s'ha repartit als titulars de les participacions. Per tant, és necessària la identificació de cada guanyador, així com del seu percentatge de participació.