Dos estudis de l'Institut Valencià d'Infertilitat proven que la vacuna contra la covid-19 no afecta els tractaments

El líder mundial en reproducció assistida demostra en 5.000 dones que ni el tipus de sèrum, ni nombre de dosis o el temps transcorregut des de l'administració hi influeixen

Diverses dones reben la vacuna contra la covid-19
Diverses dones reben la vacuna contra la covid-19 / Europa Press

La vacuna contra la covid-19 no afecta les taxes d'èxit dels tractaments reproductius. És la conclusió de diverses investigacions liderades per l'Institut Valencià d'Infertilitat (IVI), el grup més gran del món de reproducció assistida, que s'han presentat en el Congrés de la Societat Europea de Reproducció Humana i Embriologia celebrat recentment a Milà (Itàlia).

La primera investigació ha analitzat una mostra de vora 5.000 casos i corrobora que no hi ha cap influència negativa ni del tipus de vacuna administrada sobre les pacients, ni tampoc del nombre de dosis o el temps transcorregut entre l'administració del sèrum i el tractament de reproducció, segons ha explicat el director general mèdic de l'IVI, Antonio Requena.

La segona recerca demostra que el tipus de vaccí no afecta la funció ovàrica de les pacients en un tractament de reproducció assistida. Aquesta és de caràcter retrospectiu i es va realitzar entre gener i octubre de 2021 en 510 dones vacunades davant del SARS-CoV-2 que es van sotmetre a un tractament de reproducció assistida amb òvuls propis en qualsevol de les clíniques que l'IVI té repartides per la geografia espanyola.

"En el primer estudi hem avaluat la taxa d'implantació sostinguda en el temps, és a dir, aquells embarassos que són evolutius, en un grup de pacients en què es va fer PGT-A (test genètic preimplantacional) per a assegurar que la qualitat de l'embrió era adequada i homogènia en tota la població d'estudi", ha detallat Requena. Es tracta d'una anàlisi retrospectiva que ha examinat la possible influència de la vacuna en les taxes d'implantació després d'una transferència d'embrions euploides (cromosòmicament normals) únics. El focus principal d'aquest estudi atén la mena de vacuna que la pacient havia rebut, així com la quantitat de dosis i el temps entre l'administració de la vacuna i el moment en el qual es va sotmetre al tractament reproductiu.

Ambdues són troballes rellevants que contradiuen algunes de les teories conspiratòries que apuntaven que aquests incipients fàrmacs repercutien negativament en la fertilitat femenina. "Com que es tracta d'una malaltia nova, existeix una manca d'informació sobre els efectes que pot tindre en la salut reproductiva de la societat, per la qual cosa, estudis com aquest aboquen una certa llum a aquestes inquietuds respecte a la possibilitat que la infecció o la vacunació puguen tindre alguna influència negativa sobre la receptivitat endometrial. No obstant això, i encara que és necessari avaluar més profundament el present camp d'estudi, queda clar que el fet d'apuntar cap a la maternitat no és raó per a retardar la vacunació contra la covid-19", ha afirmat Requena.

Sobre el segon estudi, l'expert assenyala que "són necessàries més dades i un augment de la mostra per a confirmar les conclusions en la població general, però aquesta investigació suposa un punt de partida interessant i esperançador i és, a més, el primer que avalua si el tipus de vacuna administrada contra el SARS-CoV-2 afecta la funció ovàrica en els tractaments reproductius", ha resolt.

També et pot interessar

stats