"Esto es España y, si quieres que te sirvamos, lo pides en castellano"

Un veí de Xàtiva denuncia discriminació per demanar en valencià al restaurant Suquet de Rap del Grau de Castelló 

Imatge d'arxiu del restaurant Suquet de Rap
Imatge d'arxiu del restaurant Suquet de Rap / Suquet de Rap

"Esto es España y, si quieres que te sirvamos, lo pides en castellano". Aquesta és l’advertència que va rebre Rafa Simó, veí de Xàtiva, quan va anar a dinar diumenge passat al restaurant Suquet de Rap, al Grau de Castelló. 

En declaracions a À Punt Notícies, Rafa ha explicat el cas de discriminació lingüística que va patir en aquest restaurant del Grau. 

Acompanyat de la seua família, durant les vacances va acudir a dinar a Suquet de Rap. Quan va fer la comanda, Rafa es va dirigir en valencià a una de les cambreres, que ja en primer lloc es va negar a atendre’ls si no li parlava en castellà. Després, es va dirigir a ells l’encarregat de la terrassa, insistint que no els servirien si parlaven en valencià. 

“És fàcil que hi haja una intenció comunicativa entre els treballadors i els clients, però en aquest cas, des del primer moment, la intenció d’entendre’ns no existia”, manifesta. 

Finalment, segons conta Rafa, es va adreçar a ells el gerent del restaurant, qui els va retraure: “A mí me parece muy bien que quieras hablar en tu dialecto, pero esto es España y, si quieres que te sirvamos, lo haces en castellano”. “Ens vam quedar amb un pam de nas”, afirma l’afectat. 

Per tal de mostrar el rebuig contra el que els havia ocorregut, van voler presentar una reclamació al mateix restaurant, però el mateix gerent volia que presentaren la reclamació en castellà i els va negar el dret a fer-la en valencià. Com que la família s'hi va negar, va amenaçar de telefonar a la Policia Portuària. 

Davant d'aquests fets, Rafa s’ha dirigit a la Plataforma per la Llengua, que els ha assessorat sobre el procediment que s'ha de seguir per a denunciar-ho. Així, aquest dilluns ha presentat una denúncia al Ministeri de Consum i a l’Oficina de Drets Lingüístics per tal d’esclarir els fets i que el restaurant assumisca responsabilitats. 

L’afectat ironitza que els propietaris haurien de canviar el nom del local a Zumito de Rape. “Malgrat el nom, no fa justícia a la llengua que representa”. 

Suquet de Rap nega els fets 

En el compte de Facebook de Suquet de Rap expliquen que la cambrera que va atendre les persones afectades era madrilenya i que, “per raons òbvies”, no entenia el valencià. Així i tot, asseguren que van demanar “molt amablement” als clients que canviaren al castellà, i s'hi van negar -diuen- “de males maneres”. 

“Nosaltres no prohibim l’ús de cap llengua als nostres establiments. Som amants de les llengües i, sobretot de la nostra. El valencià”, afirmen en la publicació en les xarxes.

També et pot interessar

stats